IRAK: Fortele guvernamentale au respins un asalt impotriva celei mai mari rafinarii de petrol din IRAK

IRAK: Fortele guvernamentale au respins un asalt impotriva rafinariei de petrol de la Baiji, cea mai mare din IRAK

Fortele guvernamentale au reusit sa stopeze avansul insurgentilor sunniti spre vestul tarii dupa ce au respins, marti dimineata, un asalt asupra orasului Haditha, in provincia Al-Anbar, si altele impotriva rafinariei de petrol de la Baiji, cea mai mare din Irak.

In acelasi timp, fortele armate aeriene au efectuat raiduri in mai multe zone controlate de insurgenti, operatiuni soldate cu 38 de morti.

Potrivit unui ofiter de politie, “la Haditha (210 kilometri nord-vest de Bagdad), armata, sprijina de combatanti tribali, a respins, marti dimineata, un asalt al unor barbati din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), obligandu-i sa se retraga”.

Citeste si: JIHADISTII extremisti din Siria s-au dotat cu vehicule militare americane

El a adaugat pentru AFP ca “armata si triburile au ridicat obstacole de nisip in jurul orasului pentru a impiedica avansul (jihadistilor sunniti) din SIIL”.

Orasul Haditha, care gazduieste cele mai importante centrale electrice din Al-Anbar, este situat in apropierea autostrazii care duce spre Ramadi, capitala acestei provincii cu majoritate sunnita de la frontiera cu Siria.

Insurgenti sunniti, condusi de SIIL, incearca sa avanseze spre vest in provincia Al-Anbar, unde au reusit, in ultimele zile, sa preia controlul asupra oraselor Al-Qaim, Aana si Rawa, inainte ca fortele guvernamentale sa le stopeze avansul.

Tot marti, fortele armate au efectuat raiduri asupra a doua poduri vitale de pe Eufrat, in apropierea orasului Al-Qaim (340 de kilometri nord-vest de Bagdad), folosite de insurgenti pentru deplasari intre provincia Ninive, unde controleaza cea mai mare parte din teritoriu, si Al-Anbar.

De asemenea, fortele guvernamentale au respins noi atacuri ale insurgentilor asupra rafinariei de la Baiji, la 200 de kilometri vest de Bagdad.

Citeste si: IRAK: INSURGENTII AU ELIBERAT 48 DE MUNCITORI STRAINI

Potrivit unui oficial al Biroului premierului Nouri al-Maliki, fortele guvernamentale se afla in prezent in interiorul rafinariei, atacata in repetate randuri in ultimele zece zile de catre insurgenti. Luni seara, fortele guvernamentale au respins “trei asalturi ale insurgentilor impotriva rafinariei”, a precizat oficialul.

Purtatorul de cuvant al lui al-Maliki pentru probleme de securitate, Qassem Ata, a declarat, la randul sau, in cursul unei conferinte de presa, ca “rafinaria se afla sub controlul total si protectia fortelor de securitate”. “Vom respinge toate atacurile si tentativele teroriste”, a adaugat el.

Pe 19 iunie, armata a anuntat ca a reluat controlul total asupra rafinariei dupa 24 de ore de lupte.

Este vorba despre unul dintre rarele succese ale fortelor armate irakiene dupa deruta totala din primele zile ale ofensivei insurgentilor, lansate la 9 iunie. in cursul ofensivei, insurgentii sunniti au reusit sa preia controlul asupra unor largi teritorii din patru provincii si sunt de-acum la aproximativ o suta de kilometri de Bagdad.

In orasul Baiji, raidurile aeriene s-au soldat cu 19 morti si 17 raniti, precizeaza oficiali. Alte raiduri s-au soldat cu sase morti in cursul serii.

Citeste si: IRAK: INSURGENTII AU CUCERIT UN POST DE LA FRONTIERA CU SIRIA

Potrivit unui oficial din Baiji, zece copii si noua femei au murit in raidurile efectuate marti dimineata asupra unor cartiere din oras, in timp ce alte zece persoane au fost ranite.

Un medic de la spitalul local a declarat ca majoritatea victimelor sunt civili.

Atacurile au vizat insurgenti “care se ascund in case din zonele rezidentiale”, potrivit oficialului.

Raiduri similare efectuate in Al-Qaim, in provincia Al-Anbar, s-au soldat cu 13 morti – sapte insurgenti si 6 civili -, potrivit unor martori.