IRAK sarbatoreste, marti 14 iulie, ZIUA REPUBLICII

IRAK sarbatoreste, marti 14 iulie, ZIUA REPUBLICII, una dintre cele doua sarbatori oficiale alaturi de ZIUA NATIONALA (3 octombrie), cu o importanta egala in acest stat din Orientul Mijlociu

Irakul face parte din Mashriq (sau Mashreq, Mashrek – locul de unde rasare soarele – provine din verbul sharaqa – a rasari, a ilumina, a straluci) – regiunea tarilor arabe situate la est de Libia.

Romania si Irak au avut o legatura stransa de-a lungul anilor si pana in prezent, un ultim exemplu concret  fiind legat de faptul ca stabilitatea si imbunatatirea relatiilor dintre Uniunea Europeana si Irak, in calitate de tara membra a Mashriq, sunt coordonate si de europarlamentarul PNL / PPE RAMONA MANESCU. Eurodeputata liberala este vicepresedintele Delegatia pentru relatiile cu tarile din Mashriq si se ocupa permanent de comunicarea si stabilirea unor raporturi stranse intre membrii forului european liderii tarilor care alcatuiesc Mashriq.

Irakul se afla pe teritoriul vechii Mesopotamii, locul de nastere a unor culturi timpurii, precum cele ale sumerienilor, asirienilor si babilonienilor. In 331 i.Hr, Alexandru cel Mare a cucerit acest teritoriu. In secolul al II-lea i.Hr., tinutul a facut parte din Imperiul Persan, pana la venirea arabilor musulmani (secolul al VII-lea), care, dupa moartea profetului Muhammad (632), au cucerit Irakul (656). Bagdadul a devenit capitala a Califatului abbasid in 762 si pana in 1258, dupa care a fost cucerit de turcii selgiucizi. Orasul a ramas un centru al lumii arabe pana in 1535 cand a fost incorporat in Imperiul Otoman.

In 1915, trupele britanice au cucerit Irakul si au stabilit aici mandatul Ligii Natiunilor. Irakul devine independent in 1932. Partidul Ba’ath (care imbina ideologia socialismului arab cu nationalismul si pan-arabismul) a preluat controlul tarii in 1968, si a impus o stapanire stricta, mai ales dupa ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). In anii ’80 (1980-1988), Irakul a fost implicat intr-un razboi lung cu vecinul Iran, care a lasat peste 1.000.000 de victime, militari si civili, de ambele parti.

Din 2003, Irakul se afla intr-un proces de tranzitie: Dupa cel de-al III-lea razboi din Golf, structurile puterii au disparut, in special Comandamentul Revolutionar. Noile structuri organizate de S.U.A si Marea Britanie nu sunt definitivate. Dupa primele planuri, fostul general al S.U.A, Jay Garner, trebuia sa devina presedintele unei guvern provizoriu. La cateva saptamani dupa stabilirea in functie a lui Garner acesta a fost inlocuit: Presedintele SUA, George W. Bush, l-a numit la 6 mai 2003 pe L. Paul Bremer III in functia de guvernator al Irakului. Garner a fost subordonat acestuia.

Fostul presedinte, Saddam Hussein, a fost prins pe 13 decembrie 2003 in ascunzatoarea sa din Tikrit. In 2007 Irakul se afla intr-un razboi continuu impotriva terorismului, cu organizatia Al-Qaeda in fruntea careia se afla Osama ben Laden, cea mai periculoasa grupare terorista, precum si cu altele precum Ansar al-Sunna. In Irak au loc zilnic atentate si rapiri, sunt confruntari intre sunniti si siiti, nu se poate pune capat atacurilor.

Irakul este pe locul trei in lume ca rezerve de petrol si pe locul zece ca rezerve de gaz, dar are nevoie de investitii de miliarde de dolari pentru a recupera handicapul provocat de anii de sanctiuni si razboi.

Sursa text: wikipedia