Irakienii vor folosi o noua arma impotriva teroristilor de la STAT ISLAMIC

Liderul gruparii teroriste Stat Islamic si, totodata, “calif” autoproclamat, nu apare niciodata in public, insa irakienii vor avea in curand ocazia sa-l vada la televizor, intr-un serial satiric la adresa insurgentilor islamisti.

Autorii serialului, din care primul episod a fost difuzat sambata seara la postul public de televiziune al-Iraqiya, spun ca banalizarea si ridiculizarea liderului gruparii Stat Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, si a insurgentilor islamisti, va schimba imaginea de luptatori sangerosi cu puteri supranaturale.

Difuzarea serialului intervine in contextul in care sentimentul de teama pe care il inspira gruparea Stat Islamic prin difuzarea, pe Internet, a numeroaselor decapitari, a facut ca organizatia terorista sa castige teren, de cele mai multe ori chiar fara sa lupte cu fortele de ordine ingrozite.

CITESTE SI: O britanica antreneaza FEMEILE-KAMIKAZE din cadrul gruparii teroriste STAT ISLAMIC. FOTO 

Intre doua filmari, Thaer Jiyad, reprezentat al echipei care produce serialul, a explicat ca obiectivul serialului este sa “alunge teama care a pus stapanire pe oameni”. “Singura solutie cu aceste grupari fundamentaliste este sa fie privite direct, iar aceasta incepe in primul rand cu liderii lor”, a adaugat el.

Obiectivul de a incuraja populatia sa-si infranga temerile nu i-a moblizat insa pe toti participantii la proiect, iar unii chiar au renuntat, de teama ca risca sa se expuna la eventuale actiuni de razbunare pentru ironizarea islamistilor. “Am intampinat probleme, in special cand unii actori s-au temut in special pentru securitatea lor sa filmeze”, a recunoscut regizorul serialului, Ali al-Qassem.

Cei care s-au implicat in proiect au insa acum sentimentul ca participa la eforturile de razboi vizand combaterea insurgentilor din cadrul gruparii Stat Islamic. “Trebuie sa aparam cu totii tara”, afirma Ali al-Qassem. “Noi nu folosim armele, insa, prin ceea ce facem, putem contribui la infrangerea SI”, a adaugat regizorul.

CITESTE SI: Siria: Coalitia condusa de SUA a atacat un important complex de gaze al STATULUI ISLAMIC 

Primele imagini din serial, difuzate de mai multe ori pe zi timp de mai multe saptamani de postul de televiziune al-Iraqiya insista asupra teoriei, larg raspandita in Irak, ca gruparea Stat Islamic a fost infiintata de Agentia Centrala de Informatii (CIA), Israel si statele din Golf.

Imaginile, disponibile pe Internet, arata un personaj purtand haine de culoare rosie, cu o furca in mana, in timp ce conduce in desert trupe ale insurgentilor. Ajuns intr-o tabara, este condus de un barbat cu infatisare de cowboy, inevitabil american, intr-un cort, pentru o casatorie aranjata cu o regina, evreica, dupa cum arata steaua lui David pe care o poarta in jurul gatului. Regina este insotita de o femeie care poarta ochelari de soare si o tinuta moderna, aluzie explicita la mama emirului din Qatar, o figura importanta in emirat.

Dupa ce Statele Unite au lansat raidurile aeriene asupra insurgentilor din Irak, luna trecuta, in fruntea unei coalitii internationale din care fac parte mai multe tari din Golf, printre care si Qatarul, scenele din serial au fost schimbate, iar imaginile in care apar cowboy-ul american si femeia ce pare sa semene cu Mozah din emiratul Qatar, au disparut din noua versiune.

Sursa foto: bbc.co.uk