IRAN: ARABIA SAUDITA trebuie sa aleaga intre extremism si colaborarea cu vecinii sai

Ministrul IRANIAN al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat ca ARABIA SAUDITA trebuie sa aleaga intre sustinerea “pentru EXTREMISTI” care “incurajeaza ura confesionala” si COLABORAREA CU VECINII SAI, relateaza AFP.

“Liderii sauditi trebuie in prezent sa faca o alegere: pot continua sa-i sustina pe extremisti si sa incurajeze ura profesionala sau sa opteze pentru un rol constructiv pentru stabilitatea regionala”, a scris Zarif intr-un articol publicat luni de The New York Times.

Riadul si Teheranul sunt angrenate intr-o disputa diplomatica de la executarea, la 2 ianuarie, in Arabia Saudita, a clericului siit Nimr al-Nimr, figura a opozitiei politice condamnata pentru “terorism”. Decizia a dus la atacuri asupra reprezentantelor diplomatice saudite in Iran, in urma carora Riadul a rupt relatiile diplomatice cu Teheranul.

Mohammad Javad Zarif acuza Arabia Saudita ca a incercat sa opreasca incheierea acordului intre Iran si marile puteri si ca a blocat orice tentativa de dialog in Orientul Mijlociu.

CITESTE SI: PRESEDINTELE IRANULUI: ARABIA SAUDITA NU POATE RASPUNDE CRITICILOR PRIN TAIERI DE CAPETE

“In prezent, anumite persoane de la Riad continua nu numai sa impiedice o normalizare, dar sunt hotarate sa atraga regiunea intreaga intr-o infruntare”, scrie Zarif, pentru care “veritabila amenintare globala este patronajul activ al Arabiei Saudite pentru extremismul violent”.

Seful diplomatiei iraniene subliniaza ca extremisti care apartin unor grupari precum Statul Islamic (SI) sunt in special de origine saudita, evocand in special atentatele de la 11 septembrie si atacul armat de la San Bernardino. “Aproape toti membrii grupurilor extremiste” sunt fie sauditi, fie persoane carora “demagogi finantati de petrodolari le-au spalat creierul, incurajand timp de decenii mesajele antimusulmane de ura”, a denuntat el.

In ceea ce priveste atacul asupra ambasadei saudite la Teheran, denuntata de presedintele iranian Hassan Rohani, Zarif a precizat ca guvernul a luat “masuri imediate pentru restabilirea ordinii” si “masuri disciplinare impotriva celor care nu au protejat ambasada”.

Astfel, un inalt responsabil pentru securitate de la Teheran, Safar Ali Baratlou, a fost concediat luni. Potrivit Ministerului de Interne citat de agentia oficiala IRNA, “deficientele au fost confirmate” in ceea ce priveste asaltul asupra ambasadei saudite si “nu pot fi ignorate”.

Sursa foto: alalam