IRAN: Manifestatie antisaudita la TEHERAN dupa CATASTROFA DE LA MECCA

IRANUL a organizat vineri a MANIFESTATIE ANTISAUDITA, dupa decesul a 131 de pelerini iranieni in busculada in care si-au pierdut viata cel putin 717 persoane joi la Mina, in apropierea orasului sfant musulman MECCA, din Arabia Saudita, in cea mai grava tragedie petrecuta in ultimii 25 de ani in timpul PELERINAJULUI ANUAL (Hajj), relateaza AFP.

Credinciosi iranieni au manifestat vineri, la Teheran, pentru a denunta ‘regimul rauvoitor si incompetent’ al ARABIEI SAUDITE, a comunicat Consiliul de coordonare al propagandei islamice, care organizeaza manifestatiile oficiale in tara.

‘Arabia Saudita este INCAPABILA SA ORGANIZEZE PELERINAJUL. Gestionarea acestuia trebuie sa revina tarilor islamice’, a declarat ayatollahul Mohammad Emami Kashani, imamul care a condus rugaciunea de vineri.

CITESTE SI: CATASTROFA LA MECCA: CEL PUTIN 717 MORTI SI PESTE 800 DE RANITI NTR-O BUSCULADA PRODUSA IN TIMPUL PELERINAJULUI ANUAL

La randul sau, liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat ‘proasta gestionare’ a pelerinajului de catre autoritatile saudite, cerand Riadului ‘sa-si accepte imensa responsabilitate in aceasta catastrofa’.

Iranul, cel mai mare stat siit, se afla intr-o puternica RIVALITATE POLITICA cu regatul saudit sunnit. Autoritatile iraniene au decretat trei zile de doliu, incepand de vineri.

Cel mai recent bilant oficial saudit indica 717 DE MORTI SI 863 DE RANITI. Riadul nu a anuntat nationalitatea victimelor, dar mai multe state au confirmat decesul unor cetateni ai lor: 131 de iranieni, 87 de marocani (din surse mediatice), 14 indieni, 8 egipteni, 8 somalezi, 7 pakistanezi, 5 senegalezi, 4 tanzanieni, 3 algerieni, 3 indonezieni, 3 kenyeni, 1 olandez si un burundez.

Sursa foto: AFP