IRAN: Presedintele ROHANI afirma ca ACORDUL NUCLEAR reprezinta “o PAGINA DE AUR” in istoria tarii

Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat duminica ca acordul nuclear incheiat cu marile puteri reprezinta “o pagina de aur” in istoria tarii, la o zi dupa ce sanctiunile indreptate impotriva Iranului au fost ridicate in schimbul reducerii ambitiilor nucleare ale Teheranului, relateaza Reuters si AFP.

“Acordul nuclear este o oportunitate pe care trebuie sa o folosim pentru dezvoltarea tarii, pentru cresterea bunastarii natiunii si pentru crearea stabilitatii si securitatii in regiune”, a declarat Rohani in parlament prezentand un proiect de buget pentru urmatorul an fiscal iranian.

Teheranul a anuntat de asemenea eliberarea a cinci americani, intre care si jurnalistul Jason Rezaian, corespondent al Washington Post, in cadrul unui schimb de prizonieri cu Statele Unite, ca semn al reducerii ostilitatilor de decenii intre cele doua tari.

CITESTE SI: SCHIMB DE PRIZONIERI INTRE SUA SI IRAN. JURNALISTUL JASON REZAIAN DE LA WASHINGTON POST, ELIBERAT

In conditiile in care active iraniene in valoare de miliarde de dolari vor fi deblocate si barierele in calea afacerilor iraniene pe plan international vor fi ridicate, Rohani a declarat ca acordul nuclear reprezinta un “punct de cotitura” pentru economia tarii.

“Noi iranienii intindem o mana lumii in semn de pace si lasam in urma toate ostilitatile, suspiciunile si comploturile, deschidem o pagina noua in relatiile dintre Iran si restul lumii”, a mai spus Rohani.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), cu sediul la Viena, a dat unda verde implementarii istoricului acord nuclear incheiat in iulie intre Iran si marile puteri cu privire la reducerea capacitatii nucleare a Republicii Islamice, atragand dupa sine ridicarea sanctiunilor economice impuse de comunitatea internationala acesteia.

 Sursa foto: iranreview