IRANUL si marile puteri au ajuns la un ACORD ISTORIC in ceea ce priveste DOSARUL NUCLEAR

IRANUL si statele din grupul ‘5 plus 1’ au ajuns la un ACORD CUPRINZATOR care pune capat preocuparilor occidentale privind PROGRAMUL NUCLEAR controversat al Teheranului, a declarat marti un diplomat occidental, citat de DPA.

Acordul va impune reducerea semnificativa a amplorii PROGRAMULUI NUCLEAR civil iranian si il va plasa timp de mai multi ani sub un regim de inspectii stricte pentru a garanta ca nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA.

CITESTE SI: Negocierile legate de PROGRAMUL NUCLEAR IRANIAN se reiau, joi, la VIENA 

In schimb, o serie de sanctiuni asupra economiei IRANULUI vor fi ridicate. Informatia privind ajungerea la un acord este confirmata de surse occidentale si iraniene pentru Reuters. ‘Da, avem un acord’, a declarat sursa occidentala citata.

Potrivit unor diplomati citati de Reuters, EMBARGOUL ONU asupra importurilor de arme va ramâne in vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, SANCTIUNILE ONU vor putea fi reinstituite in termen de 65 de zile daca acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

CITESTE SI: JOHN KERRY, despre DOSARUL IRANIAN: A sosit timpul sa INCHEIEM NEGOCIERILE 

Anterior, un diplomat iranian a anuntat ca s-a ajuns deja la un ‘acord final istoric’, care va duce la ridicarea partiala a sanctiunilor impuse Teheranului, in schimbul limitarii programului nuclear iranian.

”Toata activitatea dificila s-a incheiat si am parafat un acord”, a spus diplomatul iranian, sub acoperirea anonimatului.

Sursa foto: the guardian