IRES: Majoritatea romanilor au INCREDERE in DNA si DIICOT

Un sondaj realizat de IRES in perioada 9-10 martie arata ca 63 la suta dintre romani au multa si foarte multa INCREDERE in Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in timp ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) se bucura de increderea a 55 la suta dintre cetateni.

Astfel, 23 la suta dintre subiectii sondajului au raspuns ca au foarte multa INCREDERE in DNA, in timp ce 40 la suta au spus ca au multa INCREDERE. 21 la suta au manifestat putina INCREDERE in aceasta institutie, iar 12 la suta foarte putina. In DIICOT, 16 la suta dintre cei intervievati au foarte multa INCREDERE, 39 la suta multa INCREDERE, iar 37 la suta manifesta INCREDERE putina sau foarte putina.

O scadere se inregistreaza atunci cand este vorba de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dar cei care au INCREDERE in aceasta institutie sunt mai multi decat cei care nu au. Astfel, 48 la suta dintre subiecti manifesta multa si foarte multa INCREDERE fata de ICCJ, in timp ce 44 la suta arata putina si foarte putina INCREDERE.

Citeste si: RAPORTUL MCV pentru ROMANIA a fost PUBLICAT: DOCUMENTUL INTEGRAL

La polul opus se afla judecatorii, fata de care romanii exprima multa si foarte multa INCREDERE in proportie de 37 la suta, in timp ce 58 la suta afiseaza INCREDERE putina si foarte putina. Aceeasi proportie de 37 la suta INCREDERE este valabila si in cazul tribunalelor, dar aici proportia celor cu putina si foarte putina INCREDERE in aceasta institutie este de 57 la suta.

In Ministerul Justitiei au INCREDERE multa sau foarte multa 38 la suta dintre intervievati, in timp ce 57 la suta dintre ei spun ca au mai degraba putina sau foarte putina INCREDERE in acest minister.

In Consiliul Superior al Magistraturii spun ca au multa sau foarte multa INCREDERE 42 la suta dintre intervievati.

In curtile de apel au INCREDERE tot 42 la suta dintre participantii la studiu.

Justitia, in general, este cotata de cei care au luat parte la sondaj cu 41 la suta INCREDERE (6 la suta foarte multa INCREDERE si 35 la suta multa INCREDERE), in timp ce 56 la suta raspund ca au putina si foarte putina INCREDERE in ea.

Citeste si: Increderea in DNA si Jandarmerie, in usoara crestere in luna martie

Pe de alta parte, 15 la suta dintre subiecti au raspuns ca au foarte multa INCREDERE in sefa DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, 28 la suta au multa INCREDERE, tot 28 la suta au putina INCREDERE, 17 la suta — foarte putina INCREDERE, iar 9 la suta au raspuns ca nu o cunosc.

In ceea ce o priveste pe MONICA MACOVEI, fost ministru al Justitiei si fost candidat la Presedintie, 5 la suta au declarat ca au foarte multa INCREDERE in aceasta, 18 la suta — multa INCREDERE, 34 la suta — putina INCREDERE, 34 la suta — foarte putina INCREDERE, iar 5 la suta au raspuns ca nu o cunosc.

Procurorul general TIBERIU NITU este necunoscut de mai mult de un sfert dintre romani. Din totalul subiectilor, 6 la suta manifesta foarte multa INCREDERE in TIBERIU NITU, 24 la suta — multa INCREDERE, 28 la suta — putina INCREDERE, 12 la suta — foarte putina INCREDERE, in timp ce 27 la suta au raspuns ca nu il cunosc pe procurorul general.

Dintre persoanele intervievate, 16 la suta au spus ca au avut de a face cu sistemul de justitie in ultimii cinci ani. Jumatate dintre persoanele care spun ca au avut de a face cu justitia in ultimii cinci ani spun ca au facut acest lucru in calitate de reclamant sau de pagubit, in timp ce un sfert au fost acuzati sau inculpati, iar o zecime martori. Aproximativ jumatate dintre acestea, de asemenea, apreciaza ca au fost tratate bine sau foarte bine atunci când au avut de a face cu sistemul de justitie – 52 la suta – , in timp ce 47 la suta apreciaza ca au fost tratate mai degraba prost sau foarte prost. Proportii similare ale respondentilor apreciaza, astfel, ca s-ar fi facut dreptate sau nu in cazul lor: 51 la suta spun ca s-a facut dreptate, iar 44 la suta ca nu s-a facut dreptate. In acelasi timp, 5 la suta dintre acestia nu stiu ce raspuns sa dea la aceasta intrebare.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.118 indivizi de 18 ani si peste, reprezentativ la nivel national. Eroarea maxima tolerata este de ±3 la suta.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro