IRES: Majoritatea romanilor GUSTA TELEVIZAREA luptei ANTICORUPTIE

Un sondaj realizat de IRES in perioada 9-10 martie releva ca 57 la suta dintre romani ca sunt interesati sau foarte interesati de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor si condamnarilor din ultima perioada.

Potrivit autorilor cercetarii, respondentii din Transilvania si Banat se declara interesati de aceste transmisiuni in proportie mai ridicata, iar cei din Moldova in proportie mai redusa. Cu toate acestea, majoritatea respondentilor crediteaza transmisiunile televizate cu incredere in ceea ce priveste contributia lor la diminuarea fenomenului coruptiei, 36 la suta spunand ca sunt siguri ca acestea pot contribui la acest lucru, iar 41 la suta considerand ca probabil acest lucru se intampla. Cu cat respondentii sunt mai educati, cu atat convingerea ca transmisiunile televizate pot contribui la diminuarea coruptiei se regaseste mai rar in randul acestora.

Citeste si: IRES: Majoritatea romanilor au INCREDERE in DNA si DIICOT

Majoritatea persoanelor intervievate, 77 la suta, au o parere foarte buna sau buna despre faptul ca, in ultimele luni, multi oameni politici sunt acuzati de coruptie, sunt condamnati sau arestati preventiv. Despre acest lucru tind sa aiba o parere buna in proportie mai ridicata barbatii si respondentii cu studii superioare. In acelasi timp, cumulativ, o proportie covarsitoare a respondentilor, 95 la suta, este de parere ca, in Romania, coruptia este foarte raspandita (70 la suta) sau destul de raspandita (25 la suta). Doar trei la suta dintre acestia cred ca este putin raspandita, iar unu la suta spun ca nu este raspandita deloc.

O proportie semnificativa a persoanelor intervievate, 57 la suta, considera ca exista politicieni care sprijina lupta impotriva coruptiei in mod sincer. Respondentii care au absolvit cel mult clase gimnaziale tind sa raspunda afirmativ la aceasta intrebare in proportie mai ridicata.

Citeste si: RAPORTUL MCV pentru ROMANIA a fost PUBLICAT: DOCUMENTUL INTEGRAL

Aproape jumatate dintre intervievati considera ca este mai raspandita coruptia in administratia centrala decat in cea locala, in timp ce 16 la suta cred ca este invers, iar 31 la suta cred ca, de fapt, coruptia este raspandita in egala masura atat la nivelul administratiei locale, cat si la nivelul celei centrale. Respondentii cu studii medii tind sa vada in proportie mai ridicata coruptie la nivel central, cei fara studii la nivel local, iar cei cu studii superioare cred in proportie mai ridicata cum ca este raspandita atat la nivel central, cat si la nivel local. Respondentii din Transilvania si Banat considera ca este mai raspandita in administratia centrala, iar cei din Moldova o vad in proportie usor mai ridicata la ambele niveluri.

Totodata, 49 la suta dintre persoanele intervievate spun ca, in acest moment, lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, in timp ce 40 la suta considera ca acestea merg intr-o directie gresita.     

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.118 persoane de 18 ani si peste, reprezentativ la nivel national. Eroarea maxima tolerata este de ±3 la suta.

Sursa foto: stirileprotv.ro