IRES: Peste 80 la suta dintre romani vor sta ACASA de PASTE

Un sfert dintre romani au concediu de PASTI in acest an (26 la suta), dar o mare parte dintre ei (82 la suta) spun ca vor sta ACASA in timpul sarbatorii si doar patru la suta declara ca vor pleca intr-o excursie, potrivit unui sondaj care a fost realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES).

Astfel, studiul arata ca unu din zece respondenti vor sta ACASA, dar vor merge si in vizite, proportie aflata la cel mai scazut nivel din ultimii ani. Dintre cei care vor pleca in excursie, cei mai multi vor petrece aceste sarbatori in tara, doar doi la suta, nivel in scadere fata de anii precedenti.

Peste 60 la suta dintre cei chestionati vor primi musafiri in zilele de PASTI. Printre cei primiti in vizita se afla membri ai familiei (51 la suta), rude (32 la suta), prieteni apropiati (27 la suta). Doar sase la suta vor primi in vizita colegi de serviciu.

Citeste si: PROGNOZA METEO DE PASTE: CUM VA FI VREMEA in timpul zilelor de PASTE

In privinta preparatelor traditionale de Pasti, aproape jumatate dintre respondenti (49 la suta) spun ca in familia lor se face de fiecare data pasca, iar 53 la suta o prepara si anul acesta. Totodata, 40 la suta dintre cei chestionati spun ca obisnuiesc sa consume miel de PASTI, in timp ce 23 la suta consuma pasca de mai multe ori pe an. 43 la suta vor cumpara in acest an carne de miel, iar bugetul alocat pentru carnea de miel de catre acestia este urmatorul: 25 la suta spun ca vor cheltui intre 200 si 249 de lei, o cincime aloca intre 100 si 149 de lei, 12 la suta intre 50 si 99 de lei, in timp ce 11 la suta au pregatit intre 150 si 199 de lei.

Vinul de casa ramane bautura alcoolica preferata de romani pentru sarbatorile de PASTI pe care le petrec acasa (48 la suta). Tuica este si ea in top (12 la suta), urmata de bere (10 la suta). 20 la suta dintre cei chestionati spun ca in familiile lor nu se consuma bauturi alcoolice.

Cat priveste bauturile non-alcoolice, apa minerala sau plata este prima in topul consumului, 45 la suta dintre respondenti declarand ca o consuma in cea mai mare masura. Sucurile naturale si sucurile carbogazoase sunt pe urmatoarele locuri – 24 la suta, respectiv 23 la suta dintre respondenti mentionand ca le consuma in cea mai mare masura. Patru la suta dintre respondenti consuma siropuri de fructe.

Citeste si: PROGRAMUL DE PASTE al HIPERMARKETURILOR, SUPERMARKETURILOR si MALL-urilor

Potrivit studiului, 41 la suta dintre respondenti vor cumpara oua pentru sarbatorile pascale din acest an, insa mai mult de jumatate dintre cei chestionati si le procura din propria gospodarie, a rudelor sau a cunoscutilor. 96 la suta dintre cei chestionati vor vopsi oua in acest an, 64 la suta preferand vopsea din comert, 15 la suta metodele traditionale, iar 18 la suta combina cele doua metode. Culorile preferate pentru ouale de Pasti sunt: rosu (97 la suta), galben (36 la suta), verde (30 la suta), albastru (30 la suta) sau portocaliu (15 la suta). Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu vor vopsi in acest an intre zece si 30 de oua, iar 43 la suta peste 30.

Prajiturile facute in casa raman preferate: 66 la suta dintre cei chestionati spun ca vor face in casa prajiturile pentru PASTI. 14 la suta declara ca le vor cumpara, iar alti 14 la suta declara ca vor face si in casa, dar vor si cumpara.

Mai bine de jumatate dintre respondenti (55 la suta) spun ca in acest an vor cumpara cadouri de PASTI pentru cei dragi. 44 la suta nu vor face acest lucru. Proportia celor care spun ca vor face cadouri de PASTI celor dragi este intr-o continua crestere in ultimii ani (de la 44 la suta in 2011 la 55 la suta in 2015). Jumatate dintre cei care vor face cadouri spun ca acestea vor fi la fel ca si cele din alti ani, 36 la suta spun ca vor fi mai modeste, iar opt la suta ca vor fi mai consistente.

Jumatate dintre respondenti sustin ca, uneori, de sarbatori obisnuiesc sa ajute persoane nevoiase sau sa doneze bani. 29 la suta spun ca fac aceste gesturi de fiecare data. 66 la suta declara ca intentioneaza sa faca acte caritabile si in acest an, cu ocazia sarbatorilor pascale.

Salatele si legumele crude, preparatele de post gatite in casa, fructele, sunt printre primele optiuni pentru meniul celor care obisnuiesc sa tina post. Dulciurile de post din comert, semipreparatele si preparatele de post gatite din comert sunt printre ultimele preferate in meniul de post.

Sondajul a fost realizat in perioada 4-6 aprilie pe un esantion de 1.006 persoane de 18 ani si peste. Marja de eroare este de ±3 la suta.

Sursa foto: romaniatv.net