IRES: POMPIERII si MILITARII conduc in TOPUL increderii ROMANILOR

Pompierii si militarii sunt profesiile care se bucura de cel mai ridicat nivel de multumire din partea romanilor, in timp ce nivelul de multumire este mai redus in ceea ce ii priveste pe procurori si judecatori, avocati sau functionari publici, releva un sondaj IRES transmis sambata Agerpres.

Mai bine de opt din zece participanti la ancheta spun ca sunt multumiti sau foarte multumiti de activitatea Pompierilor din anul 2014. In acelasi timp, doar 7% spun ca ar fi nemultumiti sau foarte nemultumiti de activitatea acestora, iar 10% nu raspund sau nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.

Activitatea militarilor de bucura de un nivel foarte ridicat de satisfactie din partea persoanelor intervievate, 81% dintre respondenti declarandu-se foarte multumiti sau multumiti si doar 3% nemultumite sau foarte nemultumite. 16% nu au raspuns la intrebare.

CITESTE SI: TOPUL PRESEDINTILOR ROMANI de DUPA 1989: FAVORITUL surprinzator al ROMANILOR 

Potrivit cercetarii, de activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declara multumite sau foarte multumite doua treimi dintre persoanele intervievate, in timp ce o treime tind sa fie mai degraba nemultumite.

Activitatea politistilor romani din 2014 este considerata multumitoare de catre 59% dintre participantii la studiu, in timp ce 36% o considera nemultumitoare.

Activitatea jandarmilor este evaluata in termeni pozitivi de o proportie mai ridicata a respondentilor, 70% declarandu-se multumiti sau foarte multumiti de aceasta, iar 16% declarandu-se mai degraba nemultumiti. Restul persoanelor intervievate nu pot aprecia acest aspect.

In ceea ce priveste activitatea din 2014 a profesorilor si a altor profesii didactice din sistemul educational public sunt mai degraba multumiti 71% dintre intervievati, nemultumiti fiind 19% dintre acestia. 10% dintre acestia nu pot aprecia in ce masura ar trebui sa ii multumeasca sau nemultumeasca activitatea persoanelor care au aceste profesii.

”Activitatea functionarilor publici suscita un nivel mai scazut de satisfactie in randul populatiei; astfel, 53% dintre participantii la aceasta ancheta se declara multumiti sau foarte multumiti de activitatea acestora din 2014, in timp ce 40% sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti, iar 7% nu dau un raspuns la aceasta intrebare”, arata realizatorii cercetarii.

Pe de alta parte, activitatea preotilor este evaluata drept multumitoare de catre 63% dintre respondenti, in timp ce pentru 30% a fost mai degraba nemultumitoare. 7% nu au raspuns la aceasta intrebare.

CITESTE SI: INSCOP: Ce asteptari au ROMANII de la presedintele ales KLAUS IOHANNIS 

”Activitatea procurorilor este cunoscuta in masura mai redusa de catre persoanele intervievate, un sfert dintre acestea neputand evalua in ce masura sunt multumite sau nu de aceasta. Cu toate acestea, 49% dintre ele se declara mai degraba multumite cu privire la acest lucru, iar 26% mai degraba nemultumite. De activitatea judecatorilor din anul 2014 se declara multumiti 51% dintre participantii la studiu, in timp ce 26% sunt mai degraba nemultumiti, iar 23% dintre acestia nu dau un raspuns la aceasta intrebare, fie pentru ca nu stiu, fie pentru ca nu doresc”, releva studiul.

Totodata, potrivit sondajului, activitatea avocatilor suscita un nivel de satisfactie usor mai ridicat: 56% sunt multumiti sau foarte multumiti de aceasta, in timp ce 22% sunt mai degraba nemultumiti, iar 22% nu dau un raspuns.

Sondajul a fost realizat in perioada 19-20 decembrie 2014 pe un esantion de 1.131 indivizi de 18 ani si peste. Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de plus/minus 2,9%.

Sursa foto: economica.net