IRINA RADU: Trebuie o DEZBATERE SERIOARA privind viitorul TELEVIZIUNII ROMANE

Presedintele – director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca trebuie sa existe o dezbatere reala referitoare la viitorul televiziunii publice si a subliniat ca, daca datoriile actuale ale SRTv vor persista, institutia isi va permite, in mod real, 350 – 400 de angajati.

La discutie a fost prezenta si Camelia Patru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administratie al TVR, dar si despre diverse formule prin care televiziunea ar putea functiona normal, in conditiile datoriilor catre fostii angajati care au actionat in justitie institutia, dar si catre persoane juridice, precum Federatia Romana de Fotbal.

Potrivit cifrelor puse la dispozitia presei, TVR a avut in 2015 venituri de 492.030.000 de lei si cheltuieli de 484.835.000 de lei, inregistrand un profit de 7.195.000 de lei. Totusi, pierderea cumulata a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus ca 20% din platile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, in timp ce doar 5,37% au fost pe licente de programe. Astfel, in conditiile in care taxa TV este de 4 lei, proportional, spectatorul “beneficiaza de 0,2 lei”. In acest context, a adaugat ea, calitatea programelor are de suferit. “Nu poti sa imi ceri sa fac o masa festiva, dar sa imi pui pe masa doar biscuiti”, a spus ea.

CITESTE SI: TVR VA TRANSMITE EXCLUSIV JOCURILE OLIMPICE DIN 2016 SI CAMPIONATELE EUROPENE DE HANDBAL FEMININ DIN 2016 SI 2018

In ceea ce priveste platile “datoriilor istorice”, in 2015 TVR a platit catre ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de platit 12 — 13 milioane de euro salariatilor care au castigat procesele cu televiziunea pentru ca nu le-au fost indexate salariile, in perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, institutia are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. In sensul redresarii TVR, televiziunea publica a primit, recent, consultanta de la o echipa a European Broadcasting Union (EBU).

“Una dintre solutii era ca CA sa nu fie pus de Parlament. (…) Oamenii sa inteleaga daca vor sau nu o televiziune publica. As vrea sa fie o dezbatere serioasa. Inca nu stim in momentul acesta cat costa TVR1, TVR2”, a adaugat aceasta, afirmand ca ar fi dispusa, la acest moment, sa gireze un “canal experimental” pentru a testa daca televiziunea publica poate face performanta.

Ea a vorbit si de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. “Cel putin 20% e un minim de bani care trebuie sa intre in programe”, a spus ea.

Directorul TVR a adaugat ca, in “cel mai rau scenariu”, cu datoriile actuale si taxa tv actuala, “nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350 — 400 de angajati”. “De patru ani nu am cumparat aproape deloc filme. Noi am ajuns sa traim acum din ce am gasit in magazie”, a aratat ea.

Directorul interimar al TVR a prezentat presei mai multe variante de redresare a televiziunii publice, cu proiectii financiare. Astfel, in cazul in care taxa tv ar creste de la 4 la 4,5 lei pe luna/persoana, televiziunea ar castiga peste 8.800.000 de euro. In cazul in care ar fi eliminate masurile discriminatorii privind regimul de publicitate, veniturile TVR ar creste cu peste 2.600.000 de euro. Daca ar fi eliminate masurile discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15 la 3%, veniturile TVR ar creste cu peste 700.000 de euro.

CITESTE SI: PROPUNERE LEGISLATIVA PRIVIND ELIMINAREA OBLIGATIVITATII TAXEI RADIO-TV

De asemenea, Irina Radu a subliniat ca, pentru ca televiziunea publica sa faca performanta, ar trebui schimbat si modul in care se lucreaza, din punct de vedere editorial.

In opinia ei, “procedurile in TVR au fost facute sa acopere incompetenta, nu sa protejeze institutia”. “Trebuie un Consiliu de Administratie care sa schimbe felul de a lucra”, a spus ea, un consiliu care sa semneze “un contract de munca realist”.

Irina Radu a declarat ca a prezentat Parlamentului patru scenarii, printre acestea fiind incluse si variantele in care TVR nu va primi mai multi bani.

Irina Radu a afirmat ca au existat, recent, discutii referitoare la crearea unei societati comune de radio si televiziune, fara a se ajunge la o concluzie. “Sunt unii pro si unii contra”, a spus ea, adaugand ca SRR nu isi doreste aceasta unificare. “Urmeaza sa am o discutie si cu domnul (Ovidiu — n.r.) Miculescu”, a adaugat ea.

Totodata, presedintele — director interimar al TVR a spus ca, in prezent, Comitetul Director conduce televiziunea. “Eu nu am cu cine lucra. Presedintele TVR nu are un staff in organigrama”, a aratat ea.

“In momentul acesta televiziunea nu e un loc care sa te inspire. Lumea si-a pierdut increderea si dupa procesele care au existat anii trecuti”, a mai spus aceasta.