Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securitatii, a decis instanta suprema

Omul de afaceri Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securitatii comuniste, au decis, miercuri, judecatorii instantei supreme.  Deciziadata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva. Ca urmare a deciziei date astazi de instanta suprema, Irinel Columbeanu ar putea fi cercetatat pentru fals in declaratii.

Amintim ca in prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea celor de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, asta desi la dosar se afla nu mai putin decat 118 note informative atribuite sau insemnate de o persoana cu nume conspirativ “Ivanescu”. 

Intre “Ivanescu” si Irinel Columbeanu a fost tras semn de egalitate, mai ales ca la dosar sunt puse si fisele fostei securitati. Irinel Columbeanu neaga ca el ar fi facut notele conspirative, iar avocatul sau a spus ca, desi clientul sau nu este “Ivanescu”, acesta nu a facut decat sa dea o mana de ajutor impotriva spionilor care actionau in anii ’80 pe teritoriul Romaniei, cu scopul de a destabiliza sistemul comunist sau de a planui tentative de asasinare ale lui Nicolae Ceausescu. 

Irinel Columbeanu ar fi fost racolat la inceputul anilor ’80, cand era student la Politehnica.

Investigatia in acest caz a inceput in 2012, atunci cand Irinel Columbeanu a candidat la Primaria Capitalei. Atunci a fost nevoit sa declare pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea.
Printre oamenii pe care i-a “parat” Irinel Columbeanu la Securitate s-ar numara creatoarea de moda Doina Levintza si sotul acesteia, Dan Goma.