Irlanda a iesit din programul bail-out si nu vrea o linie de credit

Fondul Monetar International a declarat vineri ca a platit ultima transa de imprumut Irlandei, marcand sfarsitul planului de salvare international demarat in 2010, informeaza AFP. Fondul a alocat 650 de milioane de euro pentru Irlanda, ducand la 21,8 miliarde de euro suma totala primita de tara din 2010.

Irlanda a devenit prima tara din zona euro care a iesit din programul de asistenta financiara administrat de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE). Irlanda devine astfel prima tara din zona euro care incheie planul de asistenta financiara din partea UE si FMI.

Guvernul nu va solicita o linie de credit ca masura de siguranta fata de socurile de pe piete, avand rezerve de aproximativ 20 de miliarde euro.

In noiembrie 2010, guvernul de la Dublin a acceptat un imprumut de 85 de miliarde de euro din partea celor trei institutii, pentru a-si tine sub control situatia financiara, dupa ce a decis sa preia datoriile bancilor irlandeze ajunse in pragul falimentului.

Deoarece conditiile programului au fost indeplinite, acesta a luat sfarsit oficial vineri, informeaza Reuters.

Sursa foto: business24