IRLANDA de NORD – ROMANIA, 21.45, TVR 1 / Misiunea tricolorilor la Belfast, ingreunata de accidentari

Reprezentativele nationale de fotbal ale IRLANDEI de NORD si ROMANIEI se intalnesc, sambata seara de la ora 21.45, intr-un meci pentru Grupa F a preliminariilor Campionatului European din 2016.

Partida se va disputa la Belfast, dar “tricolorii” sunt cei care pornesc favoriti, conform caselor de pariuri (2.40 o victorie a Romaniei, fata de 3.40 un succes al nord-irlandezilor).

ROMANIA, pregatita de selectionerul Anghel Iordanescu, nu va avea deloc o misiune usoara. IRLANDA de NORD traverseaza cea mai buna perioada din istoria ei, iar ROMANIA nu va avea la dispozitie jucatori importanti, precum Marica, Pantilimon, Sanmartean, Rat sau Tanase.

De partea cealalta, IRLANDA de NORD are si ea o absenta de marca, cea a portarului Roy Carroll.

In cazul unei victorii, reprezentativa noastra va fi ca si calificata la turneul final din Franta de anul viitor. Insa in cazul unei infrangeri, coroborata cu o victorie a Ungariei in Finlanda, calculele calificarii se complica.

MICHAEL O’NEILL (selectioner): “Este foarte important ca ii am disponibili pe Steven Davis, Jonny Evans, Jamie Ward si Shane Ferguson pentru meciul de sambata viitoare. In special atunci cand joci in deplasare trebuie sa ai cel mai bun lot posibil si am simtit in seara respectiva ca acei jucatori ar fi facut ca situatia sa fie diferita. Am rezistat cat am putut, ne-am aparat bine si cred ca am fi putut obtine ceva, dar ROMANIA a fost echipa mai buna. Insa la Belfast ne vom prezenta altfel, cu un lot complet. Cu siguranta avem calitatile necesare pentru a castiga acest meci”.

ANGHEL IODANESCU (selectioner): “Din start echipa IRLANDEI de NORD are un avantaj, reusind sa faca doua jocuri de pregatire cu Qatar si Irlanda, ceea ce le-a dat posibilitatea fotbalistilor sa intre intr-un ritm de joc. Noi nu am reusit sa avem un meci international, ci doar un joc cu o echipa din Liga 3. Eu cred ca e o intalnire extrem de importanta pentru ca joaca locul unu cu locul doi, dar si pentru ceea ce va fi in continuare in grupa si pentru noi. Am vazut meciurile cu Qatar si Finlanda, dar si jocul cu ROMANIA. IRLANDA de NORD e o echipa foarte puternica, cu un nucleu de jucatori foarte puternici, care ne-a pus probleme si la Bucuresti si sunt convins ca o vor face si in IRLANDA de NORD”.

In clasamentul de dupa cinci etape, ROMANIA e lidera, cu 13 puncte, in timp ce IRLANDA de NORD se afla pe locul 2, cu un punct mai putin.

La Bucuresti, in luna noiembrie a anului trecut, ROMANIA a invins IRLANDA de NORD cu 2-0, dupa doua goluri marcate de Paul Papp intr-un interval de cinci minute, 74 si 79.

Tot sambata seara, in Grupa F vor mai avea loc meciurile: Finlanda – Ungaria si Insulele Feroe – Grecia.

STATISTICA:  Iata, pe scurt, cronologia celor 5 jocuri disputate de IRLANDA de NORD si ROMANIA pana in prezent (3 oficiale si 2 amicale):

* 12.09.1984 / Irlanda de Nord – ROMANIA 3-2 (prel. CM 1986 / Mexic)

Au marcat pentru tricolori: Hagi si Geolgau

Romania: S.Lung – M.Rednic, C.Stefanescu, G.Iorgulescu, N.Ungureanu – A.Ticleanu (81 L.Movila), I.Andone, M.Klein, M.Irimescu (72 I.Geolgau) – I.Augustin, Gh.Hagi. Antrenor: Mircea Lucescu

* 16.10.1985 / ROMANIA – Irlanda de Nord 0-1 (prel. CM 1986 / Mexic)

Romania: S.Lung – N.Negrila (46 I.Geolgau), St.Iovan, G.Iorgulescu, N.Ungureanu – D.Mateut, M.Rednic, L.Boloni, M.Klein – M.Coras (62 V.Piturca), Gh.Hagi. Antrenor: Mircea Lucescu

* 23.03.1994 / Irlanda de Nord – ROMANIA 2-0 (amical)

Romania: Fl. Prunea (73 B.Stelea) – D.Petrescu, D.Prodan, M.Belodedici, D.Munteanu – I.Sabau (70 V.Moldovan), I.Lupescu (70 G.Mihali), G.Popescu (76 C.Galca), Gh.Hagi – Fl.Raducioiu (81 B.Panduru), I.Dumitrescu. Antrenor: Anghel Iordanescu

* 26.05.2006 / ROMANIA – Irlanda de Nord 2-0 (amical)

Au marcat: Buga si D.Niculae

Romania: D.Coman – V.Badoi, D.Goian (55 A.Iencsi), V.Maftei, Cr.Pulhac (87 P.Stoica) – B.Nicolita (65 D.Oprita), T.Balan (46 R.Cocis), M.Radoi (46 Fl.Soava), G.Bostina – M.Buga, D.Niculae (46 A.Mutu). Antrenor: Victor Piturca

* 14.11.2014 / ROMANIA – Irlanda de Nord 2-0 (prel. CE 2016 / Franta)

A marcat: Papp – 2

Romania: Tatarusanu – Papp, Chiriches, D.Grigore, Rat – Pintilii, Sanmartean – Torje (80 Hoban), Chipciu, Tanase (58 Maxim) – Stancu (46 Keseru). Antrenor: Anghel Iordanescu.

In clasamentul FIFA, reprezentativa IRLANDEI de NORD se afla pe locul 44, cu 676 puncte, in timp ce nationala ROMANIEI ocupa pozitia 12, cu 1115 puncte. Va fi un meci echilibrat, in care nicio echipa nu este favorita certa.

IRLANDA DE NORD – ROMANIA (echipe probabile):

IRLANDA DE NORD: McGover – McLaughlin, Evans, McAuley, Brunt – Davis, Baird, Norwood – McGinn, Lafferty, Ward. Antrenor: MICHAEL O’NEILL
ROMANIA: Tatarusanu – Sapunaru, Grigore, Chiriches, Sepsi – Pintilii, Hoban – Torje, Maxim, Chipciu – Keseru. Antrenor: ANGHEL IORDANESCU.

ARBITRI: Carlos Velasco Carballo. Asistenti: Roberto Alonso si Juan Yuste. Aditionali: Carlos Del Cerro si Santiago Jaime. Rezerva: Marcos Álvarez Moreno (toti din Spania)
STADION: „WINDSOR PARK” (Belfast)

Sursa foto: sport.ro