ISARESCU: Deciziile de la ATENA nu se aplica BANCILOR ROMANESTI cu CAPITAL GRECESC

Guvernatorul BNR, MUGUR ISARESCU, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca deciziile luate de bancile din Grecia nu se vor aplica bancilor romanesti cu capital grecesc, deoarece acestea se supun doar legislatiei din tara noastra, informeaza B1 TV.

”Bancile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat, putem sa folosim modest, in sectorul bancar romanesc. Sectorul bancar romanesc este format din banci cu capital austriac, francez-14%, grecesc-12% si romanesc- 10%. Datele sunt din aprilie 2015. Dupa numarul de banci, institutiile cu capital elen se afla la egalitate cu cele avand capital olandez, respectiv 4. Datele sunt tot din aprilie 2015. Nu exista banci sau nu exista banci grecesti in Romania, toate sunt subsidiare. De asemenea, in primele cinci banci ale sectorului bancar autohton nu avem nicio banca romanesca cu capital grecesc. Avem doua, dar in top 10. Am incercat sa aratam cam pe unde se situeaza bancile cu capital grecesc in sistemul bancar romanesc…o pondere moderata”. a afirmat ISARESCU.

CITESTE SI: GRECIA: Oferta de 35 de miliarde de euro facuta de ANGELA MERKEL pentru salvarea Greciei

Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca deciziile luate de bancile din Grecia nu se aplica celor patru banci romanesti cu capital grecesc de pe teritoriul tarii noastre.

”Toate cele patru banci din Romania cu capital grecesc sunt persoane juridice romane si se supun legislatiei din Romania si sunt supravegheate de BNR”, a spus acesta.

Nici eventualele masuri de restrictionare a capitalului de catre bancile din Grecia nu se aplica in Romania. In cazul unor evolutii nefavorabile in Grecia, Romania, sustine ISARESCU, poate face fata acestor situatii.

Sursa foto www.economica.net