ISARESCU, despre adoptarea EURO in 2019: Nu este in afara realitatii, dar necesita context politic

Mugur ISARESCU a vorbit, astazi, despre posibila adoptare a monedei EURO in 2019. Potrivit guvernatorului BNR, o asemenea masura ar fi posibila printr-un “ consens politic puternic” si prin “evaluarea consecintelor, in special a celor legate de alinierea preturilor”.

“Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, intr-o maniera consensualizata il va stabili si ne vom spune parerea daca este realist sau nu. Despre 2018 — 2019 eu nu cred ca este in afara de o anumita realitate, dar este bine, daca ne ancoram la acest obiectiv, sa punem niste termene intermediare, pentru ca nu se va intampla asa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta si gata, ati intrat in zona euro. Trebuie sa stie oamenii despre ce este vorba”, a declarat, Mugur ISARESCU, in cadrul unei conferinte de presa.

Citeste si: FOTO. Cum arata PENSIUNEA pe care si-a deschis-o recent MUGUR ISARESCU

Guvernatorul BNR a precizat ca stabilirea obiectivului de adoptare a euro este o chestiune politica, si nu depinde de BNR sau nu numai de BNR.

“Nu am nimic impotriva tintelor ambitioase, dimpotriva, daca ele sunt de natura sa mobilizeze nu sa descurajeze o tara, un popor, sunt binevenite, dar exact din acest motiv, pentru ca intarirea factorilor economici, financiari dar si sociali politici este o treaba mai complicata, stabilirea obiectivului este, in esenta, o tinta politica”, a mai spus Isarescu.

Pentru a adopta euro, Romania are nevoie, pe langa indeplinirea criteriilor de convergenta nominala, si de apropierea nivelului de dezvoltare de cel din tarile membre ale zonei euro, crede ISARESCU.

Citeste si: BNR a decis MENTINEREA DOBANZII de politica monetara la 3,5 la suta pe an

“Convergenta reala se masoara foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor ci si repartizarea dezvoltarii pe teritoriul tarii. Nu poti intra in zona euro doar cu Bucurestiul, ci trebuie sa intri cu toata tara si trebuie sa evaluezi si consecintele. In clipa in care am intrat in zona euro se cam egalizeaza preturile. Un bucurestean suporta mai bine o crestere a pretului la paine, nici nu mananca prea multa paine, dar la 100 de kilometri de Bucuresti se cam mananca paine”, a mai spus ISARESCU.

Sursa foto: capital.ro