ISARESCU, despre CODUL FISCAL: NE VOM FACE DIN NOU DE RAS

Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa redefineasca TRAIECTORIA POLITICII MONETARE, in cazul in care CODUL FISCAL ramane in forma actuala, a declarat, joi, guvernatorul BNR, MUGUR ISARESCU, in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei, relateaza Agerpres.

“Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este intrerupt. Eram mai corelati cu situatia inflatiei, cel putin cu aceasta vizibila. Daca ma intrebati in urma cu un an ce fac daca inflatia devine negativa, spuneam: ‘Bineinteles ca ma duc cu dobanda in jos’. Dar acum, ne uitam in spate si vedem ca fierbe ceva …si minusul este dat de o singura masura: REDUCEREA TVA LA ALIMENTE. Si atunci trebuie sa SCHIMBAM TRAIECTORIA”, a spus Isarescu.

CITESTE SI: BNR estimeaza o INFLATIE de minus 0,3% pentru 2015 si de 0,7% pentru 2016 

Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale Bancii Centrale depind de ceea ce se va intampla IN PARLAMENT cu Codul Fiscal, iar la toate cele sase masuri exista mai multe combinatii care se pot negocia.

”De exemplu, la TAXA PE STALP, poate ne gandim sa mai ramana ceva. Acum e 1%…o reducem la 0,5%. Poate ca merita cand ai redevente atat de mici in aceasta tara. Ia sa ne gandim putin! Nu este un capat de tara si nu va descuraja investitia… Dar asta vor face alesii poporului si Ministerul Finantelor, nu BNR”, a adaugat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu NU ESTE DE ACORD nici cu ipoteza potrivit careia o REDUCERE A IMPOZITELOR va diminua veniturile statului si il va forta sa se restructureze de la sine, devenind, astfel, EFICIENT.

“Dupa mine, aceasta idee este cel putin naiva si nu m-as exprima atat de transant daca nu am fi trait anul 2010. Am vazut ce inseamna aparatul de stat, ca traim in aceeasi tara. Pai, acum lumea vorbeste de majorari de salarii, si nu orice fel de majorari, iar dumneavoastra spuneti: ‘Hai sa reducem impozitele, sa ii calmam pe cei de la stat!’ Nu ii calmam. Se va reflecta din nou in sanatate, in educatie, in faptul ca reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca sa spun asa, NE VOM FACE DIN NOU DE RAS, pentru ca, dupa ce VOM FACE REDUCERILE, vom constata ca nu merg si le anuntam si VOM REVENI DIN NOU LA ELE. Doar am trait cu totii aceasta situatie”, a explicat Isarescu.

CITESTE SI: KORODI ATTILA (UDMR): Dialogul privind CODUL FISCAL este BENEFIC; s-a conturat prin INVITATIA PNL-ului 

Potrivit guvernatorului, atata timp cat veniturile nu depasesc 32% din PIB, iar solicitarile de cheltuieli ale statului roman nu scad sub 40% din PIB, marirea acestui decalaj este o greseala.

“Ce greseala facem? Va spun in calitate DE FOST PREMIER: avem niste economii dintr-un drum care nu a fost terminat…nu inseamna decat O PLATA AMANATA pe bugetul de la anul. In schimb, reducem venituri permanente”, a aratat oficialul BNR.

Sursa foto: cotidianul