ISARESCU va conduce Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala. Ce ATRIBUTII va avea

SEFUL BNR, MUGUR ISARESCU, BNR, CONDUCE, STRUCTURA, COMITETUL NATIONAL PENTRU SUPRAVEGHEREA MACROPRUDENTIALA, ROL, AVERTIZA, GUVERN, DECIZII, PERICOL, STABILITATE FINANCIARA, ROMANIA

Seful Bancii Nationale, MUGUR ISARESCU conduce o noua structura. Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala are rolul de avertiza Guvernul daca vreuna dintre deciziile sale pun in pericol stabilitatea financiara a tarii, informeaza Digi24.

Noua autoritate, aflata sub conducerea guvernatorului BNR, va avea o influenta majora asupra Guvernului, deciziile sale fiind obligatorii pentru Executiv. In schimb, nicio alta institutie nu se va putea implica in activitatea noii formatiuni.

„Acest consiliu va fi un fel de consiliu al inteleptilor daca nu sunt pretentios – aici se vor emite opinii, analize, vor fi atentionate supravegherile de la BNR si de la ASF”, a declarat ADRIAN VASILESCU, consilier de strategie al guvernatorului BNR.

CITESTE SI: Avertismentul lui ISARESCU: Pachetul de REDUCERI si TAXE – INAPLICABIL; REEXAMINAREA, un lucru INTELEPT

Comitetul va fi condus de catre un consiliu format din noua  membri impartiti astfel: cinci de la Banca Nationala, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiara si doi de la Guvern.

Parerile sunt impartite cand vine vorba despre necesitatea noului Comitet. Unii economisti se tem ca atributiile formatiunii ar putea depasi domeniul stabilitatii financiare, avand in vedere ca nu va putea fi controlat de nicio alta autoritate.

CITESTE SI: BUGETUL general consolidat a incheiat primul semestru cu un EXCEDENT de peste 4 miliarde de lei

Reprezentantii BNR sunt insa de alta parere: “Va fi un consiliu care sa analizeze sistemul bancar si sistemul de asigurari, astfel incat sa fie o analiza de ansamblu si un sistem de recomandari pentru factorii de decizie”, a explicat ADRIAN VASILESCU.

Sursa foto ancheteonline