ISLANDA: COD ROSU de ALERTA AVIATICA din cauza unei noi ERUPTII vulcanice

Autoritatile islandeze au ridicat din nou, duminica, la rosu, cel mai inalt nivel, alerta aviatica din cauza unei noi eruptii a vulcanului Bardarbunga, anunta Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Eruptia s-a produs in zorii zilei, printr-o noua falie formata in ghetarul Vatnajökull, sub care se afla vulcanul. Institutul Meteorologic din Islanda, care monitorizeaza si activitatea vulcanica, a informat ca fenomenul a avut loc in zona Holuhraun, in care vinerea trecuta s-a inregistrat o alta eruptie din cauza careia s-a instituit, pentru cateva ore, un cod rosu de alerta aviatica.

CITESTE SI: Sute de CUTREMURE s-au produs in zona vulcanului Bardarbunga 

‘Actuala fisura prin care se produce eruptia este putin mai mare decat cea de vineri’, a declarat, Armann Hoskuldsson, geolog de la Universitatea din Islanda, care lucreaza in zona afectata. ‘Cantitatea de lava este mai mare si sunt mai multe fisuri in calota de gheata’, a mai spus specialistul.

CITESTE SI: VULCANUL BARDARBUNGA a erupt, Islanda a emis cod “rosu” pentru aviatie. VIDEO 

In 2010, eruptia vulcanului de sub ghetarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe saptamani. Norul de cenusa vulcanica format atunci a dus la cea mai ampla operatiune de inchidere a spatiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durata de peste o luna, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri si afectand opt milioane de pasageri.

Sursa foto: stirileprotv.ro