Israel: Cheltuielile cu resedintele premierului Benjamin Netanyahu provoaca scandal

Contribuabilii israelieni au platit suma de 940.000 de dolari pentru finantarea, anul trecut, a celor trei resedinte ale premierului Benjamin Netanyahu, provocand critici din partea presei, care a prezentat suma pe prima pagina duminica seara, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Suma a fost anuntata de catre Biroul premierului, la solicitarea Miscarii pentru Libertatea Informatiei. Presa a relevat in detaliu cheltuielile, inclusiv factura la apa in valoare de 23.000 de dolari la vila personala dotata cu o piscina a lui Netanyahu, la Cezareea, in nordul tarii, unde premierul isi petrece doar o parte din weekenduri.

Intre alte facturi, exista una in valoare de 1.700 de dolari pentru lumanari parfumate destinate resedintei oficiale de la Ierusalim, dar si una in valoare de 5.700 de dolari pentru aranjamente florale.

Suma totala a cheltuielilor a depasit bugetul prevazut cu 340.000 de dolari, potrivit datelor date publicitatii de catre Biroul lui Netanyahu. Intr-un comunicat, Biroul premierului, care se afla intr-o vizita la Roma, a acuzat presa ca il supune “unui tratament nedrept”, subliniind ca totalul cheltuielilor in 2012 corespunde in parte unor facturi neachitate care datau din anii precedenti.

“Nu este posibil sa fie operata o separare totala intre cheltuielile legate de resedinta oficiala a premierului (la Ierusalim) si proprietatea privata a familiei sale (…). Cheltuielile cu locuinta privata din Cezareea includ masuri pentru securitatea premierului”, a adaugat Biroul, referindu-se la salariile garzilor de corp.