ISTORIA TATUAJULUI DE LA OMUL PREISTORIC si pana la VEDETELE de la HOLYWOOD

ISTORIA TATUAJULUI. Popoarele primitive foloseau tatuajul in timpul ritualurilor de trecere, pentru a se proteja de fortele malefice sau, pur si simplu, din dorinta de infrumusetare. Astazi, aceasta moda e foarte raspandita printre artisti, fie ei cantareti de rock sau actori de film.

ISTORIA TATUAJULUI. In 1992, in apropierea granitei Austriei cu Italia, pe inaltimile muntilor Alpi, a fost descoperit corpul unui barbat. Cu hainele si echipamentul bine conservate in gheata, barbatul avea o vechime estimata de arheologi la mai mult de 5.000 de ani. Descoperirea a produs senzatie. I s-a spus „Otzi, omul gheturilor”. Ei bine, Otzi avea in jurul gleznelor si a genunchilor semne care semanau foarte bine cu tatuajele de astazi. Au fost numarate 58 de astfel de desene alcatuite din puncte si linii simple, iar istoricii au apreciat ca tatuajele respective nu erau intamplatoare, practica fiind probabil una frecventa in acele vremuri.

ISTORIA TATUAJULUI. Dovada statea si faptul ca, imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in 1948, arheologul rus Serghei Rudenko a descoperit in timpul unor excavatii pe inaltimile muntilor Altai, la granita cu China, o capetenie a scitilor al carei corp prezenta picturi cu animale fantastice: grifoni si monstri a caror semnificatie era magica, dar si desene pur decorative. Toate aratau statutul social al celui tatuat. Mumia era mai veche de 2.400 de ani si era foarte bine conservata.

CITESTE SI: ISTORIA LENJERIEI INTIME: DE LA FRUNZA la TANGA! DE LA FASII din PIELE la SUTIEN 

Egiptenii au raspandit in lume arta tatuajului

ISTORIA TATUAJULUI. Popoarele primitive isi tatuau adolescentii ca ritual de trecere. Teoria era ca un baiat care nu putea suporta astfel de dureri nu era de niciun folos in lupta. In mod similar, se credea ca fetele nu puteau face fata chinurilor nasterii. Multi dintre acesti copii considerati sub standarde erau insa oricum tatuati cu un marcaj care-i excludea din randurile tribului.

ISTORIA TATUAJULUI. Totemurile animale erau un motiv comun printre popoarele primitive. Se considera ca purtatorii de imagini de serpi, broaste, fluturi, lupi sau ursi preluau, prin magia asocierii, o parte dintre puterile acestor animale. In alte culturi, un totem animal indica o legatura spirituala cu acea vietate care le ghida viata. Istoricii care s-au preocupat de radacinile tatuajelor sustin, astfel, ca in China un porc sau un cal tatuat insemna noroc, iar imaginea unui peste era aducatoare de sanatate si de prosperitate.

ISTORIA TATUAJULUI. Izvoarele de istorie scrisa noteaza ca egiptenii sunt cei care au raspandit arta tatuajului in lume. In 1891, arheologii au descoperit un mormant datat 2160-1994 i. Hr., constatand ca mumia de sex feminin avea tatuat un desen geometric format din puncte si linii, practica rituala rezervata pare-se doar femeilor. Piramidele din timpul dinastiilor egiptene a treia si a patra au fost facute cu ajutorul grecilor, cretanilor, persanilor si arabilor cu 2.000 de ani i. Hr., asa ca obiceiul tatuarii s-a extins repede. Nomazii l-au exportat in adancurile Asiei, grecii au invatat arta tatuajului de la persani, romanii au adoptat si ei acest obicei de la greci. Scriitorii romani precum Vergilius, Seneca si Galenus notau ca multi sclavi si criminali erau tatuati. O inscriptie din Efes sta marturie ca in timpul Imperiului roman timpuriu toti sclavii exportati erau inscriptionati cu „taxe platite”. In timpul imparatului roman Constantin erau in continuare insemnati condamnatii, soldatii si gladiatorii. Vikingii aveau si ei tatuaje pe piele. Pe la 1100, arabul Ibn Fadlan ii descria pe acestia ca fiind primitivi, murdari si cu trupurile vopsite.

Rolul tatuajelor in viata marinarilor

ISTORIA TATUAJULUI. Dupa ce capitanul Cook s-a intors din calatoria sa in Polinezia, moda tatuajului a devenit foarte populara printre marinarii englezi. La fel si in Franta, unde, in secolul XVIII, multi dintre navigatorii care se intorceau din larg aveau desenate pe piele flori, inimi, sirene, vapoare, serpi sau diferite nume. Riscurile pentru sanatate ale tatuajului nu au ramas necunoscute. In 1861, medicul militar Maurice Berchon a publicat un studiu in urma caruia desenul pe piele a fost considerat periculos si, pentru o vreme, a fost scos in afara legii.

ISTORIA TATUAJULUI. Obiceiul tatuajului a fost insa foarte popular printre marinari intre 1600 si 1940. Ei isi desenau pe piele pui sau porci pentru a se proteja de inec. Imaginea unei pasari desenate pe pieptul marinarilor era simbolul timpului petrecut de navigatori pe mare. Astfel, fiecare pasare tatuata insemna ca respectivul marinar are la activ 5.000 de mile parcurse. Unii dintre marinarii care trecusera la sud de Ecuator isi tatuau pe picior imaginea lui Neptun. O fata tatuata – hula girl – insemna ca respectivul marinar a fost in Honolulu. O femeie dezbracata tatuata pe brat era indiciul ca respectivul marinar nu era la prima cursa.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: O SCURTA ISTORIE A SEXUALITATII

Imaginea Satanei, imprimata pe piele

ISTORIA TATUAJULUI. La inceputuri, obiceiul li s-a parut crestinilor unul barbar. In 1915, cand Cortez si conchistadorii sai au atins coastele Mexicului, au fost terifiati nu numai de faptul ca bastinatii il idolatrizau pe diavol, dar isi imprimau pe piele imaginea lui. Spaniolii, care pana atunci nu auzisera de tatuaje, au considerat acest obicei o lucrare a Satanei. In America de Nord, practica tatuajului era raspandita printre americanii nativi. La barbati era un indiciu al statusului social, iar la femei un insemn al faptului ca erau casatorite si apartineau unui anumit grup.

ISTORIA TATUAJULUI. Raspandirea crestinismului si a credintei islamice au pus cumva frana raspandirii artei tatuajului. In credinta crestina, corpul era considerat un dat de la Dumnezeu care nu trebuia pangarit in acest fel. In Vechiul Testament se spune ca „pentru morti sa nu va faceti taieturi pe trupurile voastre, nici semne cu impunsaturi sa nu faceti pe voi. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru!”.

ISTORIA TATUAJULUI. Cu toate acestea, in 1862, Printul de Wales, viitorul rege Eduard al VII-lea, si-a facut primul sau tatuaj – crucea Ierusalimului – pe brat. Evenimentul a dat startul unui obicei printre aristocratii englezi din acea vreme, acela de a se tatua inainte de urcarea pe tron. In 1882, cei doi fii ai sai, ducele de Clarence si ducele de York, au fost tatuati de maestrul japonez Hori Chijo. La New York, primul centru in care se executau tatuaje a fost deschis in 1846 si a fost frecventat mai ales de militari in timpul razboiului civil. Prima masina electrica de tatuat a fost inventata de Samuel O Reilly, in 1891.

CITESTE SI: TOP 10 RIVALITATI CARE AU INTRAT IN ISTORIE

Pielea vedetelor, doldora de tatuaje

ISTORIA TATUAJULUI. Statutul cultural al tatuajului a evoluat rapid de la zonele anti-sociale ale anilor 1940 devenind, in anii 2000, o marca a tendintelor modei. Mai intai a fost adoptat de vedete rock precum The Rolling Stones, pentru ca mai apoi sa fie acceptat de curentul cultural majoritar. Astazi, astfel de desene pe piele pot fi vazute atat la vedetele rock, cat si la sportivii de performanta, manechine sau staruri de cinema. Printre acestea din urma se numara si Megan Fox, care are o sumedenie de tatuaje, primul dintre ele cu Marylin Monroe, idolul ei. „Este una dintre primele persoane pe care le-am vazut la televizor”, a explicat Megan. Actrita mai are un poem scris pe piept, un vers din „Regele Lear” tatuat pe umar, dar si numele lui Brian (Austin Green), cel care i-a devenit sot. Cel mai nou tatuaj e un citat din Nietzsche: „Iar cei care dansau erau considerati nebuni de cei care nu puteau auzi muzica”.

ISTORIA TATUAJULUI. O alta diva a Hollywood-ului, Angelina Jolie, are o colectie impresionanta de tatuaje – peste zece – si nu pare sa vrea sa se opreasca. Printre acestea se numara un citat din Tennessee Williams, „O rugaciune pentru salbaticii tinuti in cusca”, coordonatele geografice ale locurilor de unde si-a adoptat copiii si ale orasului unde s-a nascut sotul ei, Brad Pitt, sintagma „plin de vointa” scrisa in araba, precum si citatul latinesc „Quod me nutrit me destruit” (Ce ma hraneste ma si distruge). Acest din urma tatuaj e plasat la cativa centimetri sub buric. Un alt tatuaj, desenat pe umarul e stang, reprezinta o rugaciune sanscrita pentru fiul ei, Maddox, acoperind mai-vechiul tatuaj „moarte”, scris in japoneza veche. Pe spate are un tigru asiatic, iar sub acesta un dragon.

ISTORIA TATUAJULUI. La randul ei, Britney Spears se poate lauda cu o ceafa plina de simboluri cabalistice care ar trebui sa insemne „insanatosire”. Sunt si voci care sustin insa ca simbolurile, scrise gresit, nu inseamna nimic. Zona sacrala a artistei e impodobita cu imaginea unui elf, Britney mai are un fluture in zbor deasupra unui carcel de vita de vie, dar si o floare pe care e inscriptionata ideograma chinezeasca pentru „miste”.

ISTORIA TATUAJULUI. Amy Winehouse, pe de alta parte, avea atatea tatuaje cat o trupa rock. O cruce egipteana pe ceafa, o pana pe bratul stang, un fulger si o pasare cantand pe bratul drept, cateva nimfe retro si multe, multe altele. Notele muzicale, lacrimile si ancorele nu au lipsit nici ele din arsenalul de podoabe ale lui Amy. Rebela cantareata s-a tatuat pentru prima oara pe fese, la varsta de 15 ani, cu imaginea lui Betty Boop.

Sursa text: historia.ro