ISU va inchide cluburile care NU RESPECTA REGULILE. Cum arata NOUA LEGISLATIE dupa TRAGEDIA de la COLECTIV

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) va putea OPRI FUNCTIONAREA UNUI CLUB, daca nu respecta NORMELE DE APARARE IMPOTRIVA INCENDIILOR. Este masura pe care a adopat-o Guvernul in sedinta de astazi, prima dupa TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV. RAED ARAFAT a explicat, dupa sedinta de Guvern, care sunt conditiile in care UN CLUB POATE FI INCHIS SAU AMENDAT de catre ISU.

RAED ARAFAT, secretar de stat in cadrul MAI, a precizat ca obiectivele care au autorizatie de incendiu, dar care au facut modificari ulterioare vor fi amendate iar activitatea va fi sistata pana cand REVINE IN LEGALITATE. Totodata, in cazul obiectivelor care nu au autorizatie, exista alte trei variante, una dintre ele prevazand ca daca obiectivul are celelalte acte necesare, se da amenda de pana la 100 000 de lei, dar se da o PERIOADA IN CARE POATE INTRA IN LEGALITATE si atunci continua activitatea, fara a inchide amplasamentul.

CITESTE SI: PONTA DA DREPTUL ISU SA INCHIDA CLUBURILE SI DA VINA PE FUNCTIONARII CARE ”PLIMBA HARTII” PENTRU TRAGEDIA DE LA COLECTIV

“O sa explic hotararea de Guvern care a fost emisia azi:
1. Obiectiv care care are autorizatie la incendiu care are dar la control se costata ca au facut modificari, atunci amenda si sistarea activitatii pana la revenirea in legalitate.
2. Obiective care nu detin autorizatie de incendiu si atunci vor fi 3 variante:
a. daca nu are autorizatie la incendiu dar are toate actele necesare, in acesta situatie se da amenda dar pana la 100 000 de lei, dar se da o perioda in care poate intra legalitate si atunci ca sa nu ii afectam activitatea, continua activitatea, fara a inchide amplasamentul.
b. nu are autorizatie de securitate pentru incendiu, insa a obtinut toate actele si avizele dar are incalcari grave, atunci amenda si inchidere. Cel care constata inchiderea sau sigilarea se face direct de ISU. Cel care constata trece la inchidere, procedura o gasiti in OUG”, a explicat Arafat.

Reamintim ca Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, AJUTOARELE PENTRU FAMILIILE VICTIMELOR din CLUBUL COLECTIV, care se ridica la 5000 de lei pentru fiecare victima si 10.000 de lei pentru femeia de serviciu care lasa in urma cinci copii orfani.

Alta noutate este posibilitatea ca ISU sa inchida cluburi care PUN IN PERICOL VIATA OAMENILOR, dupa ce face verificari. Verificarile pot fi facute de inspectorii ISU insotiti de jandarmi si acestia pot inchide clubul respectiv pentru 60 de zile.

CITESTE SI: GUVERN: AJUTOR DE URGENTA PENTRU FAMILIILE PERSOANELOR DECEDATE IN TRAGEDIA DE LA COLECTIV

“Adoptam ordonanta de urgenta prin care le dam putere direct celor de la ISU, nu autoritati locale, nu altcineva, sa verifice aceste localuri in care au loc actiuni care implica foarte multa lume sa le verifice din punctul de vedere al respectarii conditiilor protectia impotriva incendiilor si a catastrofelor si sa ia pe loc masura inchiderii acestora, sigilare pana la momentul la care isi indeplinesc conditiile”, a aratat premierul.

Totodata, primul-ministru a precizat ca “sunt masuri dure, masuri extreme”, dar nu se inchid cluburile din tara, ci doar acelea care nu respecta regulile si doar “pe perioada in care trebuie sa-si faca ceea ce de fapt trebuiau sa faca din timp si anume sa aiba toate masurile necesare ca sa nu se mai repete tragedia care a avut loc vineri”.

Ponta a precizat ca ordonanta de urgenta va avea un singur articol care da deptul legal celor de la ISU sa inchida cu sigiliu acele localuri si cluburi care pun in percol viata oamenilor, urmand ca acestea sa fie redeschise in cazul in care iau masurile necesare pentru siguranta publicului.

Ponta a mai spus ca masura se impune pentru ca “nu putem accepta ca ceea ce s-a intamplat vineri sa se mai repete”. In acelasi timp, el a acuzat birocratia si lipsa de responsabilitate a functionarilor care, altfel, au revendicari salariale. “Aud zilnic cereri de mariri de salarii. (…) Nu vrea nimeni sa fie mai responsabil, toata lumea vrea salariul mai mare. Salarii mai mari o sa fie cand o sa fie mai multa competenta si mai multa responsabilitate”, a adaugat Victor Ponta, precizand ca mesajul este foarte clar “si pentru ministerul de Finante si pentru autoritati locale.

Sursa foto: Agerpres