ITALIA: Hotelul RIGOPIANO din ABRUZZO ingropat de AVALANSA! BILANTUL FINAL al TRAGEDIEI

Hotelul RIGOPIANO din regiunea ABRUZZO din centrul Italiei a fost lovit de o AVALANSA in noaptea de miercuri spre joi, presa italiana notand ca exista mai multi morti, insa nu se cunoaste numarul precis al acestora. In hotel se aflau in momentul avalansei in jur de 30 de oameni, scrie Reuters, citata de agentiile de presa autohtone.

UPDATE 7: Echipele de salvare au scos ultimele doua trupuri neinsufletite din ramasitele hotelului italian distrus de avalansa saptamana trecuta, ridicand la 29 bilantul final al mortilor in aceasta tragedie, transmite Reuters, citand brigada nationala de pompieri. Odata cu descoperirea ultimilor doi decedati – o femeie si un barbat – se cunoaste soarta tuturor despre care se stia ca erau in hotelul Rigopiano. 

Au supravietuit dezastrului 11 persoane, printre care si o romanca si cei doi copii ai ei. Sotul romancei, Giampiero Parete, a fost cel care a dat alarma in legatura cu avalansa. Avalansa a lovit dupa ninsori masive si cutremure puternice ce au avut loc pe 18 ianuarie. Pana la 120.000 de tone de zapada s-au desprins din masiv, au distrus o padure si au ingropat hotelul, dupa ce mai multe cutremure puternice au lovit regiunea. Se pare ca viteza avalansei a atins 100 de kilometri pe ora atunci cand a acoperit hotelul Rigopiano.

Hotelul Rigopiano a fost construit in anii ’70, la o altitudine de 1.200 de metri in muntii Apenini.

UPDATE 6: Bilantul oficial al persoanelor care au murit in avalansa care a distrus hotelul Rigopiano, din centrul Italiei, a crescut la 14. Alte 15 persoane sunt date disparute, au anuntat autoritatile citate de La Repubblica. Primele funeralii vor avea loc marti dupa-amiaza. Unsprezece persoane au supravietuit pana in acest moment avalansei mortale din Parcul National Gran Sasso. Printre supravietuitorii scosi de sub zapada se numara inclusiv patru copii.

Intre timp, presa italiana a publicat un e-mail trimis de managerul hotelului mai multor reprezentanti ai autoritatilor locale, in care cerea deblocarea imediata a drumurilor pentru a permite turistilor sa plece dupa seria de cutremure puternice care au lovit regiunea Gran Sasso.

Totusi, niciun ajutor nu a venit inainte ca avalansa mortala sa loveasca hotelul plin cu turisti din Parcul National Gran Sasso. Autoritatile locale au explicat ca cel mai puternic plug de zapada s-a stricat si nu existau bani pentru repararea sa.De asemenea, operatorii de la urgente nu au luat in serios primele apeluri care vorbeau despre tragedia de la Gran Sasso.

Se pare ca operatorii l-au contactat pe proprietarul hotelului pentru a-l intreba de avalansa, insa acesta nu stia nimic pentru ca nu era in regiuna Gran Sasso. Prin urmare, salvatorii s-au echipat cu o intarzire de doua ore si jumatate, iar prima echipa de salvare a ajuns pe schiuri abia la 11 ore dupa ce avalansa mortala a ingropat hotelul Rigopiano.

UPDATE 5:  Supravietuitorii avalansei din Italia, care a distrus hotelul RIGOPIANO, au povestit pentru la Repubblica prin ce au trecut si cum au reusit sa supravietuiasca celor doua zile si jumatate petrecute sub zapada si gheata, informeaza News.ro. Au petrecut 58 de ore fara sa se poata misca, fara sa manance sau sa bea, in intuneric, mancand gheata pentru a supravietui si incercand sa nu intre in stare de soc. S-au rugat, s-au incurajat reciproc si au interpretat drept un semn al salvarii iminente zgomotele zapezii.

“Sunt ei”, “Vin sa ne ia”, “Suntem in viata”, au strigat din toate fortele, inainte de a-si da seama ca se auzeau, de fapt, sunetele structurii avariate a hotelului. Au plans, s-au certat, au luptat din rasputeri – chiar si copiii – si, in cele din urma, au reusit. Insa nu toti, numai cei mai norocosi. In salonul lor de la spitalul din Pescara, supravietuitorii nu stiu daca sa fie fericiti sau disperati.

Francesca Bronzi intreaba in permanenta despre logodnicul ei, Stefano Feniello. Acesta nu a mai fost scos in viata de sub daramaturi. Medicii au sedat-o pentru a face fata socului. Langa ea se afla Giorgia Galassi si Vincenzo Forti, logoditi. Giorgia trece de la momente de euforie la clipe de disperare. “A fost un miracol, viata mea se va schimba de acum”, repeta ea. Dupa aceea incepe sa planga, gandindu-se “la toti cei care au ramas in sala Garden a hotelului, lovita de avalansa”. Vincenzo face tot ce poate, insa de multe ori trebuie sa intervina medicii. In cealalta parte a salonului se afla Giampaolo Matrone, care a suferit o operatie la brat, si doi copii, Samuel si Edoardo.

Giampiero Parete, bucatatul din Montesilvano care a anuntat tragedia, sotia sa, romanca Adriana, si cei doi copii ai lor, Gianfilippo si Ludovica, sunt trei etaje mai sus, la sectia de pediatrie. “Sunt un om care s-a intors la viata”, spune Giampiero.

Miercuri dupa-amiaza, la 17.40 (18:40 ora Romaniei), Giampiero tocmai iesise sa ia o aspirina din masina pentru sotia sa, insa toti ceilalti erau impreuna, la receptie. Adriana si Gianfilippo stateau pe o canapea si se uitau la focul din semineu. Ludovica, Samuel si Edoardo, ceilalti copii, jucau biliard. Giorgia si Vincenzo stateau impreuna pe o alta canapea si beau un ceai, aproape de Giampaolo si sotia sa, Valentina Cicioni. Apoi a inceput sa tremure totul, o vibratie ingrozitoare, din ce in ce mai puternica, insotita de un huruit surd. “Vibra totul atat de tare, incat am fost convinsa ca a fost un cutremur, nu o avalansa”, isi aminteste Giorgia.

Muntele de zapada care a lovit hotelul a avut un impact devastator. Totul a fost scufundat in intuneric. Adriana a reusit sa isi gaseasca telefonul si l-a pornit. Nu a avut semnal, dar timp de cateva minute, inainte sa i se termine bateria, a avut putina lumina. In jurul ei nu era mult spatiu, insa Gianfilippo era inca langa ea. La numai cativa centimetri de capul sau se oprise o grinda enorma de lemn. “L-am imbratisat imediat si cred ca am ramas imbratisati tot timpul, zi si noapte”, povesteste ea. Primul gand a fost pentru Ludovica. Adriana a inceput sa isi strige fiica, iar aceasta a raspuns. Era destul de aproape, in viata. In jurul ei erau ceilalti doi copii, se formase un gol de aer, o celula in care au supravietuit. Din fericire, vocile supravietuitorilor se auzeau destul de clar, astfel ca romanca a reusit sa isi linisteasca fata in momentele dificile.

Intunericul si setea au dominat in toate celulele, inclusiv in cea a copiilor, care au plans mult, si in cea a Francescai, aflata la numai cativa centimetri distanta. Ea era singura. “Era un loc ingust, ce induce claustrofobia, nu reuseam nici macar sa ma ridic in picioare”, spune ea. Si ea a facut putina lumina cu telefonul mobil, pana cand i s-a terminat bateria. Apoi totul s-a scufundat in intuneric timp de 58 de ore. “Insa cel mai rau lucru a fost setea: imi tot umezeam buzele cu gheata si zapada murdare”, povestestea la spital.

A patra celula formata a fost cea mai mare, iar in ea se aflau trei oameni: Giorgia, logodnicul ei Vincenzo si Giampaolo. O bucata de lemn l-a lovit la brat, dar el era mai ingrijorat ca nu o gasea pe sotia sa, Valentina. “Cel mai rau a fost in a doua zi. Eram inchisi ca intr-o cutie, nu aveam notiunea timpului. Nu auzeam zgomote de afara. Continuam sa ne potolim setea sugand zapada, dar nu mancam, iar fortele si speranta erau din ce in ce mai putine. Insa Vincenzo ne impulsiona si ne-a obligat sa rezistam pana cand a venit salvarea”, povesteste Giorgia.

UPDATE 4: Autoritatile italiene au confirmat ca a fost identificat si cel de-al treilea cetatean roman minor victima a avalansei din Italia, acesta fiind in prezent sub ingrijiri medicale la spitalul din Pescara, informeaza sambata Ministerul Afacerilor Externe.

”In continuarea informatiilor transmise pana la acest moment referitor la cei trei cetateni romani afectati de avalansa care a lovit un hotel din localitatea Farindola, in regiunea Abruzzo, va informam ca autoritatile italiene au confirmat ca a fost identificat si cel de-al treilea cetatean roman minor. Acesta este in viata si se afla in prezent sub ingrijiri medicale la spitalul din Pescara. Reprezentantii unitatii medicale au confirmat ca starea de sanatate a celor trei cetateni romani este buna si acestia se afla in afara oricarui pericol”, se arata intr-un comunicat al MAE .

Astfel dupa aproape 50 de ore de cautari contra cronometru, romanca Adriana Vranceanu si copiii ei au fost scosi in viata, dintre ruinele hotelului distrus de avalansa, relateaza Agerpres. Patru persoane in viata au fost salvate in noaptea de vineri spre sambata de sub zapada si dintre daramaturile hotelului italian distrus miercuri de o avalansa, numarul supravietuitorilor care au fost salvati ajungand la 9, conform pompierilor italieni, transmit Reuters si AFP.

UPDATE 3: Autoritățile din Italia au găsit inca 2 oameni în viață în hotelul Rigopiano, după avalanșă, a anunțat un oficial din serviciile de informații, citat de Reuters. Printre ei s-ar număra și românca dată dispărută, anunță postul de televiziune Digi 24. Informația nu a fost confirmată oficial. Supraviețuitorii au fost descoperiți în zona bucătăriei. Printre cei salvați se numără trei bărbați, o fetiță și două femei. Oamenii au fost găsiţi în viaţă la circa 42 de ore după avalanşă. Serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă au găsit patru cadavre în hotelul lovit de avalanşă, în timp ce alte aproximativ 20 de persoane sunt prinse în continuare în hotel.

UPDATE 2: Sase persoane au fost gasite vii de salvatori in hotelul ingropat de avalansa de zapada din Italia, transmite Reuters. Cele sase persoane nu au fost extrase, ci doar descoperite. Elicopterele pompierilor de la Pescara aduc paturi si materiale de prim ajutor, transmite La Repubblica.

UPDATE 1: O ROMANCA si doi minori au fost dati disparuti si se crede ca acestia s-ar afla in incinta hotelului in regiunea Abruzzo acoperit de avalansa, anunta ambasada Romaniei in Italia. Disparitia femeii si a celor doi copii a fost anuntata de sotul ei, cetatean italian, informeaza Digi24, citand presa italiana.

Barbatul a povestit ca echipele de salvare au ajuns la el si l-au scos din zapada, dar nu are nicio veste despre soarta sotiei si a copiilor. “In urma avalansei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, in regiunea Abruzzo, declansata de seismele produse la data de 18 ianuarie 2017, Ambasada Romaniei in Italia a primit semnalari conform carora, la momentul actual, trei cetateni romani (un adult si doi minori) s-ar afla in incinta unitatii de cazare”, anunta Ambasada Romaniei de la Roma, intr-un comunicat de presa.

Ambasada precizeaza ca a contactat in regim de urgenta autoritatile locale, pentru a obtine detalii suplimentare.  “Precizam ca operatiunile de salvare sunt in curs de desfasurare, fiind ingreunate de conditiile meteorologice severe si de daunele produse de avalansa asupra cladirii”, se arata in comunicat.

Cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Italia –  (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  (0039) 06 835 233 52;  (0039) 06 835 233 44 si ale Consulatului General al Romaniei la Bologna – (0039) 051 5872120, (0039)  051 5872209 – apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice – (0039) 345.147.39.35 sau al oficiului consular – (0039) 349 1178220.

STIRE INITIALA

Conform primelor informatii de la fata locului, in hotelul RIGOPIANO se aflau, in momentul producerii AVALANSEI, aproximativ 20 de turisti si 7 angajati. Potrivit unuia dintre salvatori, bilantul victimelor e mare. “Sunt atat de multi morti”, a spus Antonio Crocetta, seful echipei de salvare, care a ajuns la hotelul din regiunea Abruzzo in noaptea de miercuri spre joi, in jurul orei 4:00.

AVALANSA a survenit dupa ce mai multe cutremure cu magnitudinea peste 5 grade pe scara Richter s-au produs miercuri in centrul Italiei, in zona devastata deja de seismele din vara si toamna anului trecut. 

Vom reveni.

Sursa foto: tgcom24