Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii care lucreaza la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si China

Iulian Vlad, fost sef de Securitate in regimul Nicolae Ceausescu, este vicepresedintele Camerei de Comert romano-chineze si un pion important in dezvoltarea relatiilor dintre Romania si China. Dealtfel, Ambasada Chinei l-a decorat anul acesta pe Iulian Vlad pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre Romania si China. 

Generalul Iulian Vlad a fost condamnat pentru suprimarea revolutiei din decembrie 1989 la 25 de ani de inchisoare, dar a fost eliberat dupa 4 ani.

Recent, in presa au aparut mai multe fotografii cu Iulian Vlad luand masa cu Bebe Ionescu, cuscrul presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Prima vizita a unui prim-ministru chinez in Romania, dupa 19 ani

Premierul chinez, Li Keqiang, incepe astazi o vizita oficiala de patru zile in Romania. Oficialul Chinei a raspuns astfel la invitatia adresata de premierul Victor Ponta, in timpul vizitei facuta de acesta la Beijing, in luna iulie 2013.

Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze vine insotit de o importanta delegatie guvernamentala si de oameni de afaceri – fiind prima vizita in Romania a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze dupa 19 ani.

Conform unui comunicat al guvernului Romaniei, vizita are drept obiectiv “consolidarea relatiilor politice bilaterale, atat in plan politic, economic, cat si in alte domenii, in cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza si in contextul pregatirilor pentru aniversarea, in 2014, a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice si a 10 ani de la semnarea Parteneriatului”.

Totodata,  marti se va desfasura la Bucuresti si cea de-a doua reuniune la nivel de prim-ministrii din Europa Centrala si de Est si China. Pe langa premierul Romaniei, Victor Ponta, si cel al Chinei, Li Keqiang, la reuniunea la nivel inalt vor participa sefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croatiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei si Ungariei si ministrul de externe din Letonia.

Aceasta este cea de-a doua reuniune a sefilor de guverne din tarile Europei Centrale si de Est si China, dupa cea organizata in 2012 la Varsovia. 

Foto: Cotidianul