IURES la TARGU MURES: Prefectura a cerut demontarea, in trei zile, a placutelor bilingve. Reactia UDMR

Prefectura Mures a cerut Primariei Targu Mures sa demonteze, in trei zile, placutele bilingve cu denumirile strazilor din oras, in timp ce UDMR considera ca prefectul ”a comis o ilegalitate, un abuz in serviciu” si nu are ”vreun temei juridic relevant”, informeaza News.ro.

Prefectura Mures a notificat Primaria Targu Mures cu privire la existenta unor placute bilingve cu denumirile strazilor si a impus municipalitatii un termen de trei zile pentru indepartarea acestora, operatiunea fiind in derulare. Prefectul judetului, Lucian Goga, a declarat, joi, pentru News.ro, ca a notificat Primaria, dupa ce a vazut o placuta pe strada Gheorghe Doja pe care era trecuta si denumirea in limba maghiara, respectiv ”Dozsa Gyorgy”.

”Am notificat Primaria ca pe o strada exista montate placute bilingve, astfel nefiind respectata legislatia romaneasca in vigoare. Am acordat un termen de trei zile pentru intrarea in legalitate. Precizez ca noi am constatat existenta placutei pe o strada, dar daca exista si altele, trebuie indepartate, conform legii”, a spus prefectul. Ungaria vrea sa creasca natalitatea, inclusiv in randul maghiarilor din Ardeal. Congres homofob “pro-familie” la Budapesta

In urma demersului prefectului, UDMR a transmis o pozitie in care arata ca reprezentantul Guvernului in judet ”a comis o ilegalitate, un abuz in serviciu si si-a depasit cu mult atributiile atunci cand a somat primarul municipiului sa indeparteze placutele cu denumirile in limba maghiara a strazilor, fara sa fi avut vreun temei juridic relevant pe care sa il invoce in notificarea sa”.

”Organizatia municipala a UDMR a protestat si a cerut explicatii in scris din partea Prefecturii, referitor la acest demers. In cazul in care prefectul nu isi retrage cu dispozitiile efect imediat, conducerea centrala a Uniunii are in vedere reactii ferme in acest sens. Solicitam pe aceasta cale prefectului sa dea curs cererii noastre justificate, sa isi retraga dispozitiile ilegale si sa faca posibila reamplasarea indicatoarelor bilingve cu denumirile strazilor in Targu Mures”, arata UDMR intr-un comunicat de presa.

Referitor la reactia UDMR, prefectul a declarat pentru News.ro ca este ”nejustificata”. ”UDMR nu invoca o lege pe care as fi incalcat-o. Eu am procedat in deplina legalitate, prefectul prin lege avand obligatia de a veghea la resectarea legii”, a spus Lucian Goga.

Sursa foto: maszol.ro