IURIE LEANCA: Sunt pregatit sa conduc viitorul Guvern de la CHISINAU

iurie leanca, vot incredere guvern chisinau, republica moldova, premier moldova,

Premierul moldovean Iurie Leanca se declara pregatit sa conduca viitorul Guvern de la Chisinau dupa alegerile parlamentare de duminica, daca i se va cere, si atrage atentia ca cel mai mare obstacol cu care se confrunta in activitatea sa este mentalitatea.

“In ceea ce priveste lupta cu coruptia, este necesar sa schimbam starea de spirit a moldovenilor. In acest sens, mizam pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecatorilor europeni in Moldova. Dupa alegeri, ne vom angaja in reforme profunde pe mai multe sectoare.

Avem sansa sa obtinem un adevarat sistem parlamentar, cu partide politice care reusesc sa lucreze impreuna si sa gaseasca compromisuri. Castigam tot mai multa maturitate politica”, a spus Iurie Leanca intr-un interviu acordat revistei Politique Internationale, informeaza un comunicat transmis joi de Guvernul de la Chisinau.

CITESTE SI: ALEGERI PARLAMENTARE MOLDOVA: Partidul Comunistilor conduce in sondaje cu 7 zile inaintea scrutinului 

El a insistat ca aderarea la Uniunea Europeana este un proiect de modernizare a tarii, care nu are alternative. “Experienta Estului si a Vestului demonstreaza cel mai bine ca integrarea europeana este cea mai buna modalitate de dezvoltare, de restabilire a increderii societatii si de reformare a justitiei. Acest Acord de Asociere este nu doar in interesul societatii moldovenesti, dar, de asemenea, in interesul intregii Europe. Gratie acestuia, Moldova va deveni mai prospera si mai stabila. Deocamdata nu putem face fata tuturor cerintelor aderarii, dar in ziua in care Moldova va deveni tara candidat, reformele vor deveni ireversibile. Securitatea va fi consolidata”, a precizat Leanca.

Seful Guvernului de la Chisinau a precizat ca Acordul de Asociere la UE “nu a fost semnat contra Rusiei”. “O Moldova stabila si previzibila este inclusiv in interesul Moscovei. Avem legaturi istorice stranse cu Rusia, dar acestea nu sunt mai slabe cu Europa, inclusiv cu Franta. Semnarea acestui Acord a fost ca o revenire in marea familie europeana careia ii apartinem cultural si geografic”, a adaugat Iurie Leanca.

Premierul a vorbit si despre felul in care apropierea Moldovei de Uniunea Europeana va contribui la solutionarea conflictului transnistrean. “Mai bine de 70 la suta din produsele din regiunea transnistreana sunt destinate pietelor moldovenesti si celei europene. Dupa ridicarea regimului de vize cu UE, in regiunea transnistreana a explodat numarul de cereri pentru obtinerea pasapoartelor moldovenesti. Antreprenorii din regiunea de est sunt interesati de regimul de liber schimb a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Ei au inteles ca aceasta este in favoarea lor. Pe acesti factori vom miza pentru a ne reintegra teritoriul”, a spus Leanca.

CITESTE SI: ALEGERI MOLDOVA. Partidul Patria ar putea fi exclus din alegeri, pentru finantari din alta tara

El a mai afirmat ca situatia din Ucraina afecteaza economia moldoveneasca, dar mai ales starea de spirit a cetatenilor. “Impartim o frontiera de 1242 de kilometri cu Ucraina. Pentru o tara mica, precum Republica Moldova, este mult. Exista si efectul psihologic, al unei crize armate care are loc in imediata apropiere.

Au avut loc conflicte la Odesa, la doar 30 de kilometri de la frontiera noastra de sud. Exista si alt aspect — cel al unui conflict inghetat pe teritoriul propriei tari — cel transnistrean si aceasta ne face si mai sensibili fata de ceea ce se intampla in Ucraina”, a conchis Iurie Leanca in interviul acordat revistei Politique Internationale.

Sursa foto: timpul.md