Izvoarele cutremurelor: Un noul val de seisme a avut loc sambata noapte in localitatea galateana

La Izvoarele, Galati, localnicii nu au avut liniste decat cateva zile, atata timp cat cutremurele s-au oprit. Din pacate, miscarea seismica si-a facut, din nou, aparitia sambata noaptea, panicandu-i pe oameni.

Cutremurul de sambata noaptea a avut doar 2 grade pe Richter, insa a fost urmat de mai multe replici, conform Antena 3.

Primarul din Izvoarele a anuntat ca nimeni nu este in pericol major. “Sa stie toata lumea ca suntem pregatiti. Patru case sunt afectate. Ele sunt reparabile cu materiale putine. Doar una din ele are structura de rezistenta in pericol. Pentru o casa din aceasta nu trebuie mai mult de 1.000 – 1.500 de lei. Niciuna nu este in pericol major. Populatia este pe drumul normalizarii”, a declarat Ion Neculau, edil in Izvoarele.

Peste 340 de cutremure au avut loc in zona comunei Izvoarele din Galati incepand cu 26 septembrie. Dupa trei saptamani de seisme cu o frecventa care a inspaimantat populatia din zona, numarul cutremurelor si intensitatea lor s-au redus treptat pana cand, la un moment dat, se oprisera de tot.

Miscarile telurice de la Izvoarele, desi foarte multe dar, conform masuratorilor, de intensitate mica sunt cutremure de suprafata fapt care le face sa fie resimtite foarte puternic de catre oameni.

Dupa multe zile in care specialistii de la Institutul National de Fizica a Pamantului au analizat fenomenul, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a anuntat, pe 25 octombrie, ca a fost determinata cauza seismelor.

“Cauza principala a cutremurului este una tectonica, asa cum am spus. Panza freatica a amplificat semnalul sonor. Panza freatica ridicata a amplificat semnalul sonor in zona Izvoarele si, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumita parte a satului Izvoarele”, a explicat Costoiu.

Cutremurele nu sunt insa singura ingrijorare a localnicilor. In ultimul timp, la fantana din curtea bisericii din localitate apa odata foarte rece,  are acum aproape 14 grade. Oamenii spun ca se intampla acest lucru mai ales dimineata si sunt zile in care scot apa aburinda.