Jaf pe bani publici din biroul lui Cristian Adomnitei

• Ultima bomba: Cristian Adomnitei a respins oferta singurei firme care voia sa concesioneze Centrul Expozitional Moldova • Pentru constructia realizata in zona CUG s-au investit 6 milioane euro, iar Consiliul Judetean cheltuie miliarde de lei pentru a plati utilitatile • Surse din interiorul CJ sustin ca Adomnitei face cartile unei firme patronate de Florin Mindirigiu si de aceea ar respinge orice oferta de la alte firme • Pana si cei de la CNSC au constatat ca se fac golanii la aceasta licitatie pentru concesionarea cladirii • Intr-un mod cu totul surprinzator, la ultima licitatie nu s-a putut stabili un castigator, pentru ca firma a vrut sa plateasca o redeventa mai mare decat cea trecuta in contract

Poate intra in topul celor mai proaste combinatii pe care incearca sa le faca Consiliul Judetean (CJ) Iasi in anul 2013! Sau in topul celor mai mari ilegalitati. Este vorba despre un jaf grosolan la banii publici. Doar iesenii au de pierdut! Este vorba de concesionarea Centrului Expozitional Moldova si de interesele tenebroase din jurul acestuia. Cristian Adomnitei coordoneaza in mod nemijlocit acest jaf din banii publici pentru a-i ridica mingea la fileu unui afacerist care ii este apropiat. Au fost organizate trei licitatii pentru concesionarea acestui spatiu, insa nu s-a putut stabili un castigator. Surse apropiate lui Cristian Adomnitei sustin ca acesta vrea cu orice pret sa-i dea spatiul prietenului sau, Florin Mindirigiu, administratorul AB Plus Events SRL. Aceasta este firma care pana in prezent a organizat targuri si expozitii in aceasta cladire si ar vrea sa detina stapanire pe acest spatiu printr-un tertip de doi lei: sa se ocupe de serviciul de management si sa nu plateasca redeventa pentru inchirierea intregului spatiu. Astfel, Cristian Adomnitei face cartile pentru externalizarea serviciului de management catre o firma, si nu pentru concesionarea intregului spatiu. In acest context, Mindirigiu abia asteapta sa preia acest serviciu. Cristian Adomnitei mai are ca varianta infiintarea unei firme subordonate CJ, care sa se ocupe de valorificarea acelui spatiu construit pe bani europeni.

Povestea licitatiilor

Pana in prezent, au fost organizate trei licitatii. Prima a fost aranjata pe fata pentru firma lui Mindirigiu, insa jocurile n-au putut fi facute pana la capat, pentru ca o firma din Bucuresti a contestat procedura de organizare. Cei de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) au anulat licitatia. Ulterior, Cristian Adomnitei a anuntat o noua licitatie in care trebuia platita o redeventa de aproximativ 140 mii euro pe an. La aceasta licitatie, nu s-a prezentat nicio firma. In acest context, a fost organizata cea de-a treia licitatie. In februarie 2013, aceasta licitatie a fost suspendata si amanata pana in luna mai. S-a inscris o singura firma, Romprotect Holding SRL, administrata de o oarecare Corina Cojocaru. A cumparat caietul de sarcini si a indeplinit toate conditiile impuse acolo. Au mai existat nelamuriri din partea comisiei de licitatie de la CJ, insa toate au fost puse la punct pana pe data de 28 mai 2013.

Vineri, pe data de 31 mai, comisia de licitatie, avandul presedinte pe Cristian Adomnitei, a respins oferta propusa de Romprotect Holding SRL. Redeventa impusa prin caietul de sarcini a fost de 72.000 euro pe an, iar contractul urma sa fie semnat pentru o perioada de zece ani. Pentru a fi siguri ca vor castiga aceasta licitatie, cei de la Romprotect Holding SRL au precizat in oferta depusa ca vor plati o redeventa de 78.000 euro. Ei bine, chiar daca pare o tampenie, cei de la CJ au depunctat pana si aceasta oferta a firmei. Practic, comisia a apreciat ca nu trebuie dati mai multi bani decat era trecut in caietul de sarcini. Nu este smen pe fata? Ce motive ar avea Adomnitei sa refuze o oferta financiara mai buna, daca nu ar avea alte interese? Practic, a primit mai multi bani decat a cerut. Pentru restul cerintelor din caietul de sarcini, firma a depus documente prin care sa dovedeasca faptul ca poate organiza targuri si expozitii din care sa fie platita redeventa catre CJ.

Cheltuieli de intretinere, pe banii iesenilor

Pentru constructia Centrului Expozitional Moldova Iasi, situat in zona CUG, a fost cheltuita suma de 6 milioane euro. Pana acum, Adomnitei a dovedit ca acesti bani au fost aruncati pe apa sambetei. Din decembrie 2010, de la momentul inaugurarii, si pana in decembrie 2012, cheltuielile cu utilitatile la imobilul din capat CUG au fost de 122.232 lei. Pentru gaze naturale si energie electrica s-au platit 121.000 lei, in timp ce factura la apa curenta a fost de 1.232 lei. Si totusi, centrul nu a produs niciun profit pentru Consiliul Judetean Iasi, autoritatea care gestioneaza proiectul. Conducerea CJ s-a multumit cu simpla promovare a imobilului in media si in cadrul targurilor, fara a mai incasa si vreun leu de pe urma proiectului. De la inaugurare si pana in prezent, au fost organizate cateva targuri si expozitii la centrul Expozitional, de la care CJ nu a vazut un leu. Practic, pentru ca organizatorul targului respectiv promova imaginea CJ si a Centrului, autoritatea judeteana s-a multumit doar sa stea pe margine. Desi imobilul a mancat suficienti bani, CJ nu are pare sa aiba de gand sa recupereze vreun leu.

Smenuri ministeriale pentru Mindirigiu

Si asta nu este tot. Dupa ce administratia judeteana ii va da acest Centru Expozitional lui Mindirigiu, va face tot posibilul sa se asigure ca protejatul sau va inregistra si profit. Conform unor surse, atat primaria cat si Consiliul Judetean vor dirija toate expozitiile catre cladirea care ii va fi servita lui Mindirigiu. In primul rand, in perioada urmatoare, Ministerul Tineretului si Sportului, controlat de USL, va da o dispozitie care va prevede ca la Sala Sporturilor nu se vor mai putea organiza targuri si expozitii. Ulterior, si Consiliul Local va decide ca aceste targuri vor fi organizate numai la Centrul Expozitional. Practic, toate firmele care vor organiza evenimente vor fi la picioarele lui Mindirigiu, care le va taxa dupa cum va dori.

Sursa: bzi.ro