JANDARMERIA ROMANA va trimite, in premiera, un ofiter in misiune internationala in HAITI

Capitanul Silviu Farcas din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Brasov va pleca la sfarsitul acestei saptamani in Republica Haiti, pentru a participa la Misiunea Organizatiei Natiunilor Unite de Stabilizare, fiind prima data cand un reprezentant al Jandarmeriei Romane va desfasura o misiune de internationala in aceasta tara.

“Ofiterul a fost desemnat sa participe la aceasta misiune in urma unui examen sustinut de o comisie internationala de experti din cadrul ONU. Examenul de selectie s-a desfasurat in limba franceza si a presupus o buna cunoastere a cadrului legislativ si organizatoric specific misiunii ONU. Pe langa cunostintele teoretice, ofiterului i-au fost testate abilitatile si capacitatea de raspuns in situatii de criza, tragerea cu armament si conducerea de autovehicule”, informeaza un comunicat al Jandarmeriei Romane remis vineri presei.

In cadrul acestei noi misiuni, ofiterul va fi monitor de politie civila al ONU, avand atributii in domeniul instruirii, reformarii si monitorizarii sistemului national de politie din Republica Haiti. De asemenea, ofiterul va participa la misiuni de mentinere si asigurare a ordinii publice.

“Premergator selectiei organizate de reprezentantii ONU, capitanul Silviu Farcas a absolvit la Institutul de Studii de Ordine Publica din cadrul Academiei de Politie, Cursul International de Monitor ONU. Capitanul Silviu Farcas este absolvent al Academiei de Politie, promotia 2005. Mandatul misiunii se desfasoara pe o perioada de un an de zile”, se mai arata in comunicat.

Misiunea Organizatiei Natiunilor Unite de Stabilizare din Haiti (MINUSTAH) a fost constituita la data de 1 iunie 2004, prin Rezolutia Consiliului de Securitate al ONU nr. 1542. Cutremurul devastator din 12 ianuarie 2010, care a produs peste 22.000 de morti (inclusiv 96 de monitori ai ONU), a declansat o criza economica si de infrastructura majora in Haiti.

Consiliul de Securitate, prin rezolutia 1908 din 19 ianuarie 2010, a aprobat recomandarea de crestere a fortelor din MINUSTAH, astfel incat sa fie sprijinite imediat recuperarea, reconstructia si stabilitatea din interiorul tarii.

Sursa foto: adevarul.ro