Japonia: 16 de persoane arestate în cazul cryptojacking-ului de Monero

Procurorii japonezi din 10 prefecturi au arestat 16 persoane suspectate de implicare într-un caz penal de cryptojacking al monedei virtuale Monero, informează Asahi Shimbun. Cryptojacking-ul este practica de a folosi puterea de procesare a utilizatorilor cu scopul de a mina crypto monede în folosul autorului atacului cibernetic.

Potrivit raportului lui Asahi Shimbun, persoanele arestate sunt suspectate de instalarea de programe malware pe computerele victimelor pentru a mina crypto monede într-o manieră neautorizată. Se presupune că suspecții rulau propriile site-uri web pentru a răspândi malware-ul de tip minare crypto, inclusiv programul Coinhive, pe care se mina Monero (XMR).

Cazul împotriva a 16 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani a fost anunțat pentru prima dată pe 14 iunie, deși primele arestări au avut loc în martie, se arată încomunicat.

Cea mai mare sumă de bani obținută e suspecți prin această metodă a fost de 120.000 de yeni (1.084 dolari). Raportul subliniază faptul că suspecții au primit doar 70% din crypto monedele minate, iar restul de 30% au ajuns la Coinhive.

Citește și: CE SPUNE CIA DESPRE IDENTITATEA REALĂ A FONDATORULUI BITCOIN, SATOSHI NAKAMOTO

Lansat în 2017, Coinhive a devenit unul dintre cele mai răspândite instrumente online de minare a Monero-ului pe site-urile web folosind puterea de procesare a vizitatorilor. Acesta a fost folosit pentru a direcționa calculatoarele pe YouTube, precum și pe site-urile guvernamentale și universitare.

La începutul acestei săptămâni, poliția japoneză a inițiat o investigație privind un alt caz de criptojacking cu utilizarea Coinhive. Potrivit unui raport recent al companiei de securitate a rețelei și întreprinderilor Palo Alto Networks, circa 5% din toate monedele Monero care sunt în prezent în circulație au fost exploatate prin criptojacking.