Japonia. A început primul proces care implică un jaf cibernetic de monede virtuale

Un tânăr japonez în vârstă de 18 ani a fost trimis în fața procurorilor în primul proces din această țară care implică un jaf cibernetic de criptomonede. Potrivit unui articol publicat vineri de The Japan Times, minorul originar din orașul Utsunomiya, prefectura Tochigi, a furat aproximativ 15 milioane de yeni (134.340 dolari) în criptomoneda Monacoin. În Japonia, o persoană este considerată minoră până la vârsta de 20 de ani.

Începând cu 14 august până în 1 septembrie 2018, se spune că tânărul a înregistrat în mod repetat un portofel crypto Monappy, făcând un glitch pe site-ul său web, trimițând mai multe cereri de transfer către el însuși și cauzând pierderi la aproximativ 7,700 de utilizatori ai serviciului. Ulterior, el a transferat tokenurile furate într-un cont cu o altă platformă de criptomonede, unde a schimbat Monacoin-ul pentru o altă criptomonedă. Fondurile furate au fost cheltuite pe obiecte precum un smartphone, potrivit articolului.

Poliția japoneză a declarat că tânărul și-a mărturisit crimele, scrie The Times citând-ul: “Am simțit că am găsit un truc pe care nimeni nu îl știe și l-am făcut ca și cum aș fi jucat un joc video.” Site-ul lui Monappy a fost offline de la jaful cibernetic, și în prezent anunță că “serviciul a fost suspendat din cauza atacurilor externe”.

În noiembrie, Monappy a publicat o postare pe blogul Medium, spunând că “a finalizat repararea directă a defectelor” și a efectuat un “control final de securitate” înainte de a-și relua operațiunile. Japonia a pierdut peste un miliard de dolari din cauza furturilor de criptomonede pe parcursul anilor, inclusiv Coincheck (533 milioane dolari), Mt. Gox (350 milioane dolari) și Zaif (60 milioane dolari), printre altele.

Într-un caz care implică Mt. Gox, fostul CEO Mark Karpeles a scăpat astăzi de acuzațiile de deturnare de fonduri și de încălcarea încrederii, dar a fost găsit vinovat de manipularea datelor de schimb de către Tribunalul Districtual din Tokyo. Karpeles a primit o sentință de doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.