Japonia: Canicula a omorât 80 de oameni și a băgat în spital alți 35.000! JO în pericol

Valul de căldură sufocant care s-a abătut asupra Japoniei a ucis 80 de persoane, iar alte 35.000 au fost spitalizate în trei săptămâni, potrivit datelor oficiale publicate marți.

Săptămâna trecută, când temperaturile au trecut mult peste 35 de grade Celsius la umbră în principalele zone, a fost cea mai gravă, cu 65 de victime, potrivit estimării Agenției de gestiune a incendiilor și dezastrelor. 15 oameni au murit doar în ultimele două săptămâni, potrivit AFP, citată de news.ro.

Temperaturile au atins valori între 35 și 40 de grade Celsius la umbră în multe orașe japoneze. “Observăm temperaturi fără precedent în multe regiuni”, a explicat responsabilul Agenției de meteorologie, Motoaki Takekawa, într-o conferință de presă susținută luni seară. Acest val de căldură “este fatal și estimăm că este o catastrofă naturală”, a adăugat el.

Citește și: GRECIA: INCENDIILE AU UCIS CEL PUȚIN 60 DE OAMENI ÎN ZONA CAPITALEI ATENA! VIDEO

Majoritatea deceselor sunt la persoane în vârstă, însă și copii figurează printre victime, între care un băiat de șase ani, care a murit din cauza că a participat la activități școlare în exterior și a faptului că sala de clasa nu avea aer condiționat. “Măsuri de urgență sunt necesare pentru a proteja copiii”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga. Guvernul va subvenționa instalarea de aparate de aer condiționat în școli, facultăți și licee începând de vara viitoare.

La 1 aprilie 2017, mai puțîn de jumătate dintre sălile de clase din școlile publice dispuneau de climatizare. Extinderea duratei concediilor de vara figurează printre dispozițiile aflate în discuție, a indicat Suga. Temperaturi neobișnuite au fost atinse în toată țară, în special în orașul Kumagaya, la nord de Tokyo, care a bătut recordul național luni afișând în termometru 41,1 grade Celsius.

În localitatea Ome, din prefectura Tokyo, au fost 40,3 grade Celsius, o premieră în interiorul metropolei care nu a cunoscut niciodată temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.

Potrivit Agenției de meteorologie, temperaturile de 35 de grade Celsius sau mai mult ar putea persistă până la începutul lunii august, în ciuda scăderii lor pentru câteva zile. Agenția de gestionare a catastrofelor le-a cerut oamenilor să folosească aparatele de aer condiționat (instalate în cele mai multe locuințe), să bea apă și să facă pauze de muncă regulate.

Și locuitorii din regiunile din vest, devastate de ploi torențiale la începutul lunii, sunt atenționați în special, mai ales că își curăță casele și în exterior. Recordurile de temperatura atinse anul acesta stârnesc îngrijorare în privința Jocurilor Olimpice din 2020, care vor avea loc la Tokyo în plină vară, din 24 iulie până pe 9 august.

Sursă foto: BBC