Japonia. Cine este Naruhito, cercetătorul care a urcat pe Tronul Crizantemei

Japonia a organizat, la 22 octombrie 2019, ceremonia oficială ce marchează urcarea pe Tronul Crizantemei a lui Naruhito, cel de-al 126-lea împărat din istoria ţării, un eveniment prin care succesorul lui Akihito îşi proclamă mandatul în faţa poporului nipon şi a demnitarilor din 194 de ţări.

La 1 mai 2019, prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei a fost încoronat ca împărat după abdicarea tatălui său, Akihito. Odată cu încoronarea sa, în istoria japoneză se sfârşeşte era Heisei şi începe era Reiwa.

Naruhito s-a născut la 23 februarie 1960, fiind primul fiu al prinţului Akihito, care avea să devină împărat al Japoniei, şi al viitoarei împărătese-consoarte Michiko. Numele său de copil, conform tradiţiei Familiei Imperiale Japoneze a fost prinţul Hiro (Hiro-no-Miya), conform site-ului Agenţiei Casei Imperiale, www.kunaicho.go.jp. Ceremonia de majorat a prinţului Hiro a avut loc la 23 februarie 1980, când acesta a împlinit 20 de ani, potrivit Agerpres.

Citește și: JAPONIA. DRAMA NEȘTIUTĂ A NOII ÎMPĂRĂTESE A JAPONIEI, MASAKO

În 1982, prinţul Naruhito a absolvit Departamentul de Istorie al Facultăţii de Litere de la Gakushuin University. A urmat apoi cursurile Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, absolvite în 1985. În anul 1988, prinţul moştenitor şi-a terminat prima parte a şcolii doctorale la Gakushuin University, iar din 1992 a devenit cercetător asociat la arhivele Gakushuin University şi la Muzeul de Istorie al aceleiaşi universităţi, mai notează sursa citată.

Din 1989, prinţul este vicepreşedinte onorific al Societăţii Japoneze de Cruce Roşie. La împlinirea vârstei de 31 de ani, pe 23 februarie 1991, Naruhito a fost învestit ca prinţ moştenitor al Tronului Crizantemei.

Naruhito este căsătorit cu prinţesa moştenitoare Masako. Logodna lor, aprobată de către Consiliul Casei Imperiale din 19 ianuarie 1993, a avut loc la 12 aprilie 1993, iar nunta la 9 iunie 1993. Cei doi au un copil, Alteţa Sa Imperială Aiko, Prinţesa Toshi, născută la 1 decembrie 2001, conform site-ului menţionat.

La 1 decembrie 2017 premierul nipon Shinzo Abe a anunţat că împăratul Akihito renunţă la tron pe 30 aprilie 2019 datorită problemelor de sănătate şi vârstei înaintate, urmând ca pe Tronul Crizantemei să urce prinţul moştenitor Naruhito. Aceasta este prima abdicare a unui suveran japonez în ultimii 200 de ani, Akihito primind titlul de “împărat emerit”. (DETALII AICI)

Naruhito este cunoscut şi pentru studiile sale ce vizează o serie de chestiuni din domeniul apei şi a susţinut mai multe discursuri în cadrul unor conferinţe organizate în lumea întreagă.

Lui Naruhito îi place să joace tenis, să facă jogging şi apreciază drumeţiile montane, fiind în acelaşi timp pasionat de violă şi susţinând deja concerte în public. Dorind să contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, Naruhito a călătorit deja în peste 30 de ţări, inclusiv în Malaysia în 2017 cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Japonia şi această ţară din Sud-Estul Asiei.

În timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a diminuat importanţa atrocităţilor şi crimelor de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fapt care a dus la tensionarea relaţiilor cu alte state din Asia, în special cu China şi cu Coreea de Sud, Naruhito a lăsat impresia că respinge acea atitudine a premierului nipon.

“Este important să privim spre trecut într-o manieră umilă şi să transmitem în mod corect tragicele experienţe ale războiului şi cunoştinţele noastre despre cursul istoriei”, a declarat el într-o conferinţă de presă în februarie 2015.

Odată cu sfârşitul domniei împăratului Akihito, conform tradiţiei japoneze, se termină şi era asociată cu domnia acestuia, numită “Heisei” şi care semnifică “dobândirea păcii”. Noua eră sub conducerea împăratului Naruhito va purta numele “Reiwa”, semnificând comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura ţării, conform premierului japonez Shinzo Abe. Numele erei este de interes public deoarece este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale şi diferite acte, inclusiv în permisele de conducere.

Sursa foto: BBC