Jean-Claude JUNCHER, desemnat pentru functia de presedinte al Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker a fost desemnat de sefii de stat si de guvern ai statelor membre UE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, a anuntat presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

“Decizia a fost luata. Consiliul European il propune pe Jean-Claude Juncker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene”, a spus Van Rompuy pe contul sau de Twitter.

Junker este candidatul Partidului Popular European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, dar nominalizarea lui a fost conteestata puternic de o serie de lideri europeni, in frunte cu premierul britanic David Cameron.

Incepand cu acest mandat, presedintele Comisiei Europene trebuie sa primeasca si aprobarea Parlamentului European, potrivit Tratatului de la Lisabona.

Citeste si: Presedintele Basescu a facut declaratii de presa la finalul reuniunii Consiliului European

Urmatorul pas in formarea viitoarei Comisii Europene va fi votul din PE, acolo unde nominalizarea lui Juncker va trebui sa obtina cel putin 376 de voturi din totalul de 751. Urmeaza apoi un nou summit european, pe 16 iulie, unde urmeaza ca sefii de stat si de guvern din UE sa-i desemneze pe viitorii comisari europeni.

Decizia a fost sustinuta de 26 dintre cele 28 de state membre UE. Marea infrangere a fost suferita de guvernul britanic, sustinut in atitudinea sa anti-Juncker de Budapesta.

Citeste si: Comisarul european pentru Extindere, ATAC DUR la adresa Romaniei

Premierul britanic David Cameron considera ca Juncker este un sustinator al crearii unei uniuni politice, fapt inacceptabil pentru Marea Britanie. Cameron mai critica si modul in care Juncker a fost sustinut pentru a ajunge in fruntea Comisiei Europene, prin nominalizarea sa de catre Partidul Popular European, inaintea alegerilor europene din luna mai.

Totusi, mai multi diplomati de la Bruxelles sustin ca atitudinea foarte dura a premierului britanic a fost parte a unei strategii ce urmarea obtinerea de catre Londra a unui portofoliu important in noua Comisie, drept “premiu de consolare”. Este vehiculata functia de comisar pentru piata interna.