JUNCKER a prezentat schema de distribuire a REFUGIATILOR in UE. ROMANIA a aflat cati IMIGRANTI va primi. UPDATE

Presedintele Comisiei Europene, JEAN-CLAUDE JUNCKER, prezinta miercuri noua schema de redistribuire a refugiatilor intre statele membre ale Uniunii Europene (UE), pe baza unor cote obligatorii, anunta postul B1 TV.

UPDATE 12.40: COMISIA EUROPEANA a anuntat ca ROMANIA va primi 6.464 de REFUGIATI! In acelasi timp, GERMANIA va primi cel mai mare numar de IMIGRANTI 31.443! 

Comisia Europeana (CE) propune o cota de 4.646 de MIGRANTI pe care ROMANIA ar trebui sa ii primeasca, potrivit unui comunicat al executivului de la Bruxelles. Astfel, ROMANIA va primi 604 MIGRANTI din Italia, 1951 din Grecia si 2091 din Ungaria, potrivit propunerii Comisiei Europene (CE).

UPDATE 12.00:  Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel catre tarile membre ale Uniunii Europene de a ajunge saptamana viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiati sositi in Grecia, Italia si Ungaria, transmite AFP.

”Sunt 160.000 de persoane pe care europenii trebuie sa ii primeasca. Acest lucru trebuie facut intr-o maniera obligatorie”, a afirmat Juncker in discursul sau anual privind ‘Starea Uniunii’, prezentat in plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

El le-a cerut ministrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, ”sa se puna de acord”.

Seful executivului UE le-a mai solicitat europenilor sa nu faca vreo distinctie in functie de religie intre refugiatii pe care sunt pregatiti sa ii primeasca. ”Nu exista religie, credinta, filosofie atunci cand este vorba despre refugiati. Noi nu facem distinctie”, a sustinut Jean-Claude Juncker in fata europarlamentarilor prezenti la Strasbourg.

Potrivit DPA, Juncker a anuntat cu acelasi prilej ca executivul comunitar va lua ”in zilele urmatoare” masuri contra statelor membre care nu pun in aplicare regulile UE privind azilul. ”Este o chestiune de credibilitate ca statele membre sa implementeze si sa respecte legile europene si internationale convenite”, a spus el.

Cifra de 160.000 de refugiati corespunde suplimentarii propunerii precedente, de repartizarea a 40.000 de refugiati ajunsi pe teritoriul european, cu o noua propunere de urgenta de primire a inca 120.000 de persoane, aflate in prezent in Italia, Grecia si Ungaria.

Dupa repartizarea celor 160.000 de refugiati, prezentata ca o masura de urgenta, Juncker a insistat ca Uniunea Europeana sa puna in practica un mecanism permanent de distribuire a refugiatilor care va permite tratarea mai eficienta a unor crize similare in viitor.

In plus, presedintele CE a dat asigurari ca acordurile Schengen, care gestioneaza libera circulatie in Europa, nu vor fi revizuite in timpul mandatului sau, ce expira in toamna lui 2019.

”Trebuie sa modificam dreptul nostru intern pentru a le permite migrantilor sa lucreze atunci cand vin pe teritoriul UE”, a afirmat seful CE, care a adaugat ca UE trebuie sa puna in practica rapid cai legale de imigratie.

Potrivit noii propuneri a CE, refugiatii ar urma sa fie distribuiti conform unei formule care se bazeaza 40% pe produsul intern brut al tarilor, 40% pe numarul de locuitori, 10% pe rata somajului si 10% pe numarul de refugiati deja aflati in fiecare tara membra inaintea aparitiei crizei din acest an. Noile cote obligatorii plaseaza Germania in prima linie (31.443 refugiati, ceea ce inseamna o cota de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiati), urmata de Franta (24.031, o proportie de 20% din cei 120.000 noi refugiati) si Spania (14.931, o cota de 12,4% din noii refugiati), conform unor surse europene.

Italia si Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiatii care ajung in UE pe mare, in timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversand Balcanii. Ungaria va beneficia, alaturi de Italia si Grecia, de o exceptie de la sistemul de cote obligatorii al CE.

Potrivit datelor publicate recent de ONU, peste 380.000 de migranti si refugiati au sosit in Europa prin traversarea Marii Mediterane incepand din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost dati disparuti.

UPDATE 11.20: Uniunea Europeana duce lipsa de uniune si de Europa, iar acest lucru trebuie sa se schimbe, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, JEAN CLAUDE JUNCKER, in discursul sau anual privind ‘Starea Uniunii”, prezentat in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, transmit Reuters si AFP.

‘Nu suntem intr-o situatie buna. Exista o lipsa de Europa in UE si este o lipsa de uniune in Uniunea Europeana. Asta trebuie sa se schimbe”, a spus Juncker in fata eurodeputatilor.

Seful executivului comunitar s-a referit concret la actuala criza a refugiatilor, apreciind ca ”europenii trebuie sa-si reaminteasca faptul ca Europa este un continent unde fiecare, intr-un fel, a fost un refugiat” si mentionand valurile de imigranti irlandezi, scotieni si polonezi care au ajuns in Statele Unite.

”Noi, europenii, trebuie sa stim si sa nu uitam niciodata de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie sa uitam acest lucru. Este adevarat ca Europa nu poate adaposti toata suferinta lumii, dar trebuie sa punem aceasta problema in perspectiva”, a insistat presedintele CE in discursul sau.

Potrivit acestuia, refugiatii in Uniunea Europeana reprezinta doar 0,11% din populatia forului comunitar, in timp ce in Liban ei reprezinta un sfert dintr-o populatie care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ”Cine suntem noi pentru a nu face niciodata astfel de comparatii?”, s-a intrebat retoric Jean-Claude Juncker.

El a estimat ca atat timp cat in Siria va fi razboi, criza refugiatilor nu va disparea. ”Luptam contra Statului Islamic — atunci de ce sa nu fim gata sa-i acceptam pe cei care fug de Statul Islamic?”, a adaugat presedintele executivului UE.

UPDATE 10.45: JEAN CLAUDE JUNCKER sustine ca va oferi un raspuns ”rapid, hotarat si cuprinzator la criza refugiatilor”. Aceasta criza, cauzata de ”razboi, teroare si instabilitate in vecinatatea noastra”, este inclusa pe prima pozitie pe lista de prioritati ale presedintelui CE, care mai cuprinde economia, situatia din Ucraina, schimbarile climatice si negocierile cu Marea Britanie privind ramanerea tarii in Uniunea Europeana.

Juncker a confirmat ca intentioneaza sa le solicite statelor membre sa fie de acord cu un ”mecanism de relocare de urgenta” pentru a distribui solicitantii de azil aflati in prezent in numar mare in Italia, Grecia si Ungaria, cu un mecanism permanent pentru gestionarea unor crize similare in viitor si cu o lista comuna de ”tari de origine sigure” ai caror cetateni vor face obiectul unor deportari in regim de urgenta in cazul incalcarii legislatiei UE privind imigratia.

De asemenea, presedintele CE se pronunta pentru imbunatatirea managementului frontierelor externe ale Uniunii Europene, prin consolidarea atributiilor Frontex (agentia europeana specializata in cooperarea operationala la frontierele externe) si prin crearea unei garzi de coasta europene si a unor sisteme de patrulare la granitele maritime ale UE.

In plus, va fi consolidat sistemul comun de azil in UE si vor fi reanalizate asa-numitele ‘regulamente Dublin’, ce prevad ca o persoana trebuie sa formuleze cererea de azil in tara membra in care au intrat prima data.

Potrivit celor mai recente date publicate de ONU, peste 380.000 de migranti si refugiati au sosit in Europa prin traversarea Marii Mediterane incepand din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost dati disparuti.

STIRE INITIALA

Anuntul este facut face in cadrul discursului anual despre Starea Uniunii, in Parlamentul European, la Strasbourg. In Romania, Ministerul Educatiei a solicitat Universitatilor sa spuna cate locuri ar avea disponibile pentru un eventual val de refugiati.

Universitatea Bucuresti ar putea oferi 80 de locuri de cazare, iar Politehnica ar putea pune la dispozitie 150 de locuri.  Potrivit unei surse europene citate luni de Reuters, Romania ar urma sa primeasca peste 6.300 de solicitanti de azil in cazul in care noua schema va fi adoptata de liderii statelor membre ale UE.

Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, Romania ar fi urmat sa primeasca 1.705 solicitanti de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Insa, noua schema prevede ca in Romania ar trebuie sa fie relocati alti 4.646 de refugiati, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, daca liderii europeni vor fi de acord cu noua schema, Romania ar urma sa primeasca in total 6.351 de solicitanti de azil, dintr-un total estimat de 160.000.

Sursa foto: bbc