Jean Kennedy Smith a murit! Era ultima dintre frații Kennedy

Jean Kennedy Smith a decedat, miercuri, la vârsta de 92 de ani în casa ei din Manhattan, a anunțat familia sa potrivit presei internaționale. Jean a fost ultima dintre frații Kennedy și  a fost ambasador al SUA în Irlanda, unde a avut o contribuție importantă la stoparea conflictului irlandez.

Jean Kennedy Smith s-a născut în februarie 1928 și a fost a opta dintre cei nouă copii din familia Kennedy, cea mai cunoscută dinastie politică din Statele Unite. Frații săi au fost președintele John Kennedy, ucis în 1963, fostul ministru al Justiției Robert Kennedy, ucis în 1968 și senatorul democrat Ted Kennedy, care a murit în 2009.

Jean Kennedy Smith a fost numită ambasador al Statelor Unite în Irlanda de către președintele Bill Clinton în 1993. O numire extrem de criticată la acel moment. Acționând împotriva politicii oficiale a Statelor Unite la acea vreme, Jean Kennedy Smith a avut numeroase întâlniri cu Gerry Adams, pe atunci șeful Sinn Fein, aripa politică a armatei republicane irlandeze (IRA).

Jean Kennedy Smith l-a ajutat pe Gerry Adams să obțină o viză pentru Statele Unite, unde a apărat ideea încetării focului în Irlanda de Nord. Apoi a jucat un rol cheie în pregătirea negocierilor care au culminat cu acordurile de pace de Vinerea Mare din 1998, punând capăt atentatelor, care au durat 30 de ani și au lăsat aproape 3.500 de morți.

Sursa foto: New York Times