JEAN PADUREANU poate fi tratat in spitalele penitenciar, iar operatia recomandata nu este “urgenta” – MOTIVARE

Jean Padureanu poate fi tratat in spitalele penitenciar, iar operatia recomandata nu este “urgenta”, putand fi facuta, cu aviz cardiologic, intr-o unitate medicala, sub paza, arata Tribunalul Ilfov in motivarea deciziei de respingere a cererii acestuia de intrerupere a executarii pedepsei.

Tribunalul Ilfov a respins, in 12 iunie, cererea lui Jean Padureanu de intrerupere, din motive medicale, a executarii pedepsei de trei ani si patru luni de inchisoare, primita de fostul presedinte al Gloriei Bistrita in dosarul transferurilor de jucatori.

Instanta a dispus, dupa ce a analizat expertiza medicala efectuata de Institutul National de Medicina Legala, ca nu este necesara intreruperea executarii pedepsei lui Jean Padureanu, intrucat bolile de care acesta sufera pot fi supravegheate si tratate si in reteaua penitenciara.

Decizia Tribunalului Ilfov a fost contestata de Jean Padureanu in 18 august, la Curtea de Apel Bucuresti, care va judeca dosarul in 12 septembrie, urmand sa dea o decizie definitiva in acest caz.

Citeste si: SITUATIE GRAVA pentru unul dintre condamnatii din DOSARUL TRANSFERURILOR: A cazut si si-a rupt doua coaste!

Judecatorul de la Tribunalul Ilfov arata, in motivarea deciziei, obtinuta de MEDIAFAX, ca pentru intreruperea executarii pedepsei inchisorii din motive medicale trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii: persoana condamnata sa sufere de o boala; boala sa nu poata fi tratata in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor; boala sa faca imposibila executarea imediata a pedepsei; specificul bolii sa nu permita tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii; intreruperea executarii si lasarea in libertate sa nu prezinte un pericol pentru ordinea publica.

In cazul lui Jean Padureanu, in raportul de expertiza medico-legala din 26 mai sunt prezentate afectiunile de care sufera fostul presedinte al Gloriei Bistrita si este facuta mentiunea ca acestea necesita tratament medical de specialitate, care poate fi facut in spitalul penitenciar.

“Comisia a apreciat ca actualul stadiu evolutiv al patologiei severe si complexe pe care o prezinta condamnatul necesita tratament medical de specialitate, care poate fi realizat in cadrul retelei sanitare a ANP”, se arata in raportul de expertiza, citat de judecator in motivare.

Citeste si: Dosarul Transferurilor: ICCJ A RESPINS DEFINITIV calea extraordinara de atac a CONDAMNATILOR

In ce priveste interventia chirurgicala recomandata pentru una dintre bolile de care sufera Jean Padureanu, in urma expertizei medico-legale s-a stabilit ca aceasta “nu are caracter de urgenta, putand fi realizata in unitati medicale de profil apartinand Ministerului Sanatatii prin internare cu paza asigurata de catre ANP, numai cu aviz cardiologic, dupa programare prealabila si cu acordul scris al pacientului (consimtamant informat)”. in raportul de expertiza a fost facuta mentiunea ca in cazul lui Jean Padureanu trebuie avut in vedere si efectul cumulativ al patologiei organice multiple pe care acesta o prezinta, “potentat si de varsta inaintata, care genereaza un risc permanent de decompensare a echilibrului biologic, ceea ce impune pe langa asigurarea tratamentului medicamentos recomandat pentru afectiunile organice mentionate si o monitorizare medicala permanenta, corelata cu asigurarea unui regim igieno-dietetic strict”.

Comisia medico-legala a apreciat ca aceste conditii ar putea fi realizate prin internarea lui Jean Padureanu intr-o unitate spitaliceasca a retelei sanitare a ANP pe toata durata detentiei, dar cu consulturi de specialitate periodice sau la nevoie, efectuate in unitati de profil apartinand Ministerului Sanatatii.

In concluzia raportului se arata ca, la momentul efectuarii experizei medico-legale, Jean Padureanu nu se afla in imposibilitatea executarii pedepsei din punct de vedere medical.

Judecatorul arata, in motivare, ca din concluziile expertizei medico-legale rezulta indeplinirea doar a unei conditii pentru eliberarea conditionata, respectiv ca persoana condamnata sa sufere de o boala, insa nu si a celorlalte, intrucat s-a apreciat ca bolile lui Jean Padureanu pot fi tratate in reteaua medicala a ANP si nu fac imposibila executarea imediata a pedepsei in regim de detentie.

Magistratul a retinut recomandarea privind interventia chirugicala in cazul lui Padureanu, dar a aratat ca, potrivit expertizei medico-legale, aceasta nu este urgenta, iar comisia medico-legala a stabilit ca, in cazul unei eventuale operatii, aceasta poate fi facuta in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii, cu asigurarea pazei permanente.

Instanta a respins, din aceste motive, cererea lui Jean Padureanu de intrerupere a executarii pedepsei, apreciind ca este neintemeiata.

In ce priveste solicitarea formulata de avocatul lui Jean Padureanu de a se dispune internarea acestuia intr-o clinica universitara de specialitate sub paza, “unde sunt toate sectiile, aparatura si specialistii de care are nevoie”, judecatorul a aratat ca unei persoane condamnate nu i se poate recunoaste dreptul de a alege locul si conditiile in care i se acorda ingrijirea medicala si totodata trebuie sa se supuna reglementarilor interne aplicabile persoanelor private de libertate.