JELIO JELEV A MURIT. Primul presedinte democrat al BULGARIEI a incetat din viata

JELIO JELEV, disidentul care a fost primul presedinte necomunist al Bulgariei din 1990 pana in 1997, a MURIT la varsta de 79 de ani, a anuntat vineri presedintele Parlamentului de la Sofia, relateaza Reuters.

“Contributia lui JELIO JELEV la progresul democratic si la drumul european al BULGARIEI va fi mereu in memorie si va fi onorata de societate”, a declarat Tetka Taceva, precizand ca parlamentarii vor tine un minut de reculegere pentru JELIO JELEV.

CITESTE SI: RAPORTUL MCV pentru BULGARIA: Probleme mari cu JUSTITIA, CORUPTIA si CRIMA ORGANIZATA

Membru al Partidului comunist bulgar in tinerete, JELIO JELEV a fost exclus in 1965 pentru vederile sale divergente fata de regim. El a fost somer mai multi ani, pe masura ce regimul l-a izolat.

JELIO JELEV, care a fost presedinte al partidului de dreapta Uniunea fortelor democratice, a devenit renumit pentru cartea sa “Fascismul”. La numai trei saptamani dupa publicarea cartii, in 1982, cartea a fost interzisa si inlaturata din librarii, intrucat asemana regimul comunist cu administratia fascista a tarii din Al Doilea Razboi Mondial.

CITESTE SI: Bulgaria ne lauda: Trebuie sa urmam exemplul Romaniei in combaterea coruptiei

In 2009, JELIO JELEV si-a exprimat opinia ca BULGARIA ar trebui sa se transforme intr-o republica prezidentiala, dupa model francez. “Tara trebuie sa aiba atat prim-ministru, cat si presedinte, dar al doilea trebuie investit cu puteri ample, pentru a putea controla puterea executiva”, sustinea JELIO JELEV.

Sursa foto: novinite.bg