JENS STOLTENBERG: NATO promite solemn ca va asigura SECURITATEA ROMANIEI

Secretarul general al NATO, JENS STOLTENBERG, a asigurat joi ca “NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor” si a subliniat ca scutul antiracheta de la Deveselu, care va deveni operational astazi, nu reprezinta nicio amenintare la adresa Moscovei.

In ceea ce priveste amenintarile venite din partea Rusiei, JENS STOLTENBERG le-a catalogat drept “nejustificate si iresponsabile”. In conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni impreuna cu presedintele Iohannis, oficialul NATO a multumit Romaniei pentru angajamente si contributia pe care o are in cadrul aliantei. El a calificat drept “excelenta” discutia purtata dimineata cu seful statului.

“Romania este un aliat foarte angajat si de incredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastra comuna. Va multumesc pentru angajamentele si contributia Romaniei la NATO”, a spus oficialul. Acesta a invocat “actiunile agresive ale Rusiei” in Ucraina, precizand ca NATO trebuie sa reactioneze la un astfel de comportament. “Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Razboi Rece”, a subliniat JENS STOLTENBERG.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS IL VA PRIMI, JOI, LA COTROCENI PE SECRETARUL GENERAL AL NATO

Intrebat daca sistemul de la Deveselu nu va spori tensiunile cu Rusia, STOLTENBERG a insistat ca scutul antiracheta are un caracter defensiv. Seful NATO a subliniat ca “acest sistem nu se refera la Rusia, nu este indreptat impotriva Rusiei, iar atat conditiile fizice, cat si geografia fac imposibil ca acest sistem sa submineze Rusia. (…) Noi am fost foarte transparenti fata de rusi in ceea ce priveste planurile noastre, deci nu vad niciun motiv ca acest sistem sa tensioneze situatia” a spus seful NATO.

Acesta a apreciat, insa, ca “amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile, rusii stiu ca nu este un sistem indreptat impotriva Rusiei. NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor”, a punctat JENS STOLTENBERG.

Sursa foto: BBC