JIHADISTII extremisti din Siria s-au dotat cu vehicule militare americane

JIHADISTII ultraradicali din Statul Islamic in Irak si Levant (EIIL) au utilizat pentru prima oara in Siria masini blindate de tip humvee americane, capturate de la armata irakiana, in luptele impotriva rebelilor in nordul tarii, potrivit unei organizatii neguvernamentale, citate de AFP.

“Ei s-au servit pentru prima oara de aceste vehicule pentru a cuceri duminica localitatile Eksar si Maalal, in provincia Alep, in apropiere de frontiera turca, dupa lupte violente impotriva Frontului islamist si a aliatilor sai din Frond al-Nosra”, aripa siriana a Al-Qaida, a indicat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH).

Citeste si: IRAK: INSURGENTII AU CUCERIT UN POST DE LA FRONTIERA CU SIRIA

Satele Eksar si Maalal se afla in apropierea orasului Azaz pe care EIIL il abandonase la sfarsitul lunii februarie sub presiunea rebelilor. Acesti JIHADISTI ultraradicali, angajati din ianuarie intr-un razboi necrutator cu fostii lor aliati, se retrasesera din vestul si sudul provinciei Alep, dar isi pastreaza pozitiile in nordul ei, unde au avut loc lupte duminica.

Potrivit directorului OSDH, Rami Abdel Rahman, ei vor incerca sa recucereasca Azaz.

Dupa ce au cucerit Mosul, marele oras din nordul Irakului, obligand armata irakiana sa se retraga in debandada in fata ofensivei lansate in 9 iunie de INSURGENTII suniti condusi de EIIL, acestia au transferat in Siria mai multe vehicule militare de fabricatie americana.

Citeste si: IRAK: INSURGENTII AU ELIBERAT 48 DE MUNCITORI STRAINI

Pe de alta parte, membri ai EIIL au rapit duminica 20 de studenti kurzi pe drumul care leaga Hasaka si Qamishli, in nord-estul Siriei, conform OSDH.

Sursa foto: lantidiplomatico.it