Jocurile Olimpice SOCI 2014, declarate deschise de Putin. Istoria Rusiei, flacara olimpica si un cerc olimpic care nu s-a deschis! FOTO

Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, editia a XXII-a au fost deschise oficial, vineri seara, cu un spectacol grandios, pe masura banilor investiti. Aproximativ 40.000 de spectatori au luat parte la ceremonia de deschidere, care a avut loc pe Stadionul Olimpic Fist, unde au defilat 88 de delegatii participante la competitie, intre care si delegatia Romaniei, formata din 24 de sportivi. Spectacolul de deschidere a avut ca idee de baza calatoria in timp, intreg spectacolul fiind impartit in trei acte: Rusia medievala, Imperiul si secolul XX.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, care a inceput la ora locala 20.14 (18.14 ora Romaniei), s-a axat pe istoria si cultura Rusiei, organizatorii reusind sa scoata in evidenta opt perioade istorice, dar si personaje cheie ale culturii ruse. Astfel, orasele Kostroma, Sankt Petersburg si Moscova au beneficiat de o atentie speciala prin prisma evenimentelor istorice din secolul XX. Nu au lipsit efectele pirotehnice extrem de spectaculoase, costume sclipitoare, dar si un incident neprevazut: la formarea cercurilor olimpice, unul dintre cercuri nu s-a aprins, astfel ca in centrul stadionului Fist au putut fi vazute doar patru cercuri si un fulg de zapada stilizat.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat in limba rusa deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci in jurul orei 20.30 (ora Romaniei). Momentul a fost urmat de un foc de artificii fascinant. Flacara olimpica a fost aprinsa cu zece minute inainte de ora 21.00, ora Romaniei. Flacara olimpica a sosit pe arena Fist purtata de jucatoarea de tenis Maria Sarapova, care mai apoi a predat-o atletei Elena Isinbaeva, campioana olimpica la saritura cu prajina, iar apoi au urmat fostul mare luptator Aleksandr Karelin, triplu campion olimpic, Alina Kabaeva, campioana olimpica la gimnastica ritmica, ultima parte a stafetei fiind parcursa de fosta campioana olimpica la patinaj artistic Irina Rodnina si de cel mai mare hocheist rus din toate timpurile, Vladimir Tretiak, care au aprins impreuna vasul olimpic.  

Acest moment a fost precedat de un scurt discurs al presedintelui Comitetului International Olimpic, Thomas Bach. Acesta a salutat publicul in limba rusa, dupa care a continuat in engleza, urandu-le tuturor bun venit la editia XXII-a a JO de iarna si multumindu-le celor implicati in organizarea competitiei. “Nu sunteti doar cei mai buni, sunteti sportivi olimpici. Ne veti inspira. Voi dati viata valorilor olimpice. Sportul olimpic uneste oamenii. Este posibil sa traiti impreuna, fara nicio forma de discriminare, sa dati un exemplu de pace”, a mai spus el, adresandu-se sportivilor care vor concura la Soci. Bach le-a multumit si liderilor politici pentru sustinerea sportivilor. 

La Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istorie (37 de miliarde de euro), participa aproape 3000 de sportivi din 88 de tari. Pentru editia de iarna a Olimpiadei, este prima oara in ultimii treizeci de ani in care competitia a inceput cu o zi inaintea festivitatii de deschidere. La Soci, competitia a inceput joi si se va incheia in data de 23 februarie. 

O alta premiera a editiei de la Soci este parcursul record al tortei olimpice, de 65.000 de kilometri, ce s-a incheiat pe Stadionul Fist. Dupa un parcurs de aproximativ 60.000 de kilometri, care a inclusiv o iesire in spatiu si o traversare a lacului Baikal, torta olimpica este asteptata la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.

Inaintea spectacolului artistic, a avut loc defilarea sportivilor din cele 88 de tari participante, care apoi si-au ocupat locurile pe arena Fist. Defilarea sportivilor s-a incheiat cu cei 226 de membri ai delegatiei Rusiei. Acestia au intrat in arena pe o piesa a trupei T.A.T.U, pe ritmuri de la “We will rock you”. Delegatia Romaniei este formata din 24 de sportivi. Biatlonista Eva Tofalvi a fost portdrapelul Romaniei la festivitatea de deschidere a competitiei. Dupa un show plin de culoare, pe arena din Soci s-a desfasurat un spectacol de balet.

Inainte de startul defilarii sportivilor, in ritmurile unei muzici mixate de DJ Rudenko, pe stadion a fost proiectata imaginea planetei asa cum este vazuta din spatiu, cu o rampa in centru pentru trecerea concurentilor de la JO, o premiera in istoria olimpismului.

Citeste si: JO SOCI 2014: Avion deturnat la Istanbul ! Un barbat ameninta cu o bomba si le cere pilotilor sa mearga spre Soci – UPDATE 

Organizatorii au comis o gafa impardonabila. Doar patru dintre cele cinci cercuri olimpice au fost aprinse.

 

Jocurile de lumini prezentate in timpului ceremoniei au fost spectaculoase.

 

 

Delegatia Canadei a avut o intrare spectaculoasa in arena. 

 

Romanii au afisat mai multe steaguri tricolore la ceremonia de deschidere. 

 

Rusii au facut un adevarat spectacol de culoare la deschiderea JO SOCI 2014. 

 

Citeste si: JO SOCI 2014: Romania va fi reprezentata de trei federatii. O medalie la Soci ar fi a doua din istorie pentru romani! 

Spectacolul a avut loc intr-un ambient sonor asigurat de Corul Armatei Rosii, pianistul Denis Matuev si violonistul Iuri Basmet. Rusii doresc sa puncteze si la capitolul vizual, angajand mai multe fotomodele cunoscute pentru a purta panourile ce anunta delegatiile participante la Soci.

Maria Sarapova a purtat prin arena flacara olimpica

 

Flacara olimpica a fost aprinsa. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci 2014.

Sursa foto: sport.ro, gsp.ro, twitter