Jobbik incita din nou: Ungaria sa intervina pe teritoriul Romaniei chiar cu riscul unui conflict

jobbik

Partidul extremist din Ungaria Jobbik isi reitereaza pozitia fata de relatia cu Romania si solicita autoritatilor din Ungaria sa asigure autonomia secuilor, chiar cu riscul unui conflict.

Parlamentarul Gaudi-Nagy Tamas a postat un comunicat pe site-ul partidului Jobbik prin care cere statului ungar sa intervina pentru sustinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

“(…) Drepturile libertatii secuilor sunt ingradite. In conditiile actuale, ei nu pot trai liberi pe pamantul lor natal. Baza autodeterminarii lor nu poate fi alta decat obtinerea autonomiei teritoriale totale, iar pentru asta statul ungar trebuie sa asigure protectorat. Statul ungar trebuie sa reprezinte cu ferminate la nivel international problema autoderminarin aceeasi nota cu declaratia presedintelui Jobbik, Vona Gabor, de la tabara de vara din Borzont, Harghita.

Parlamentarul da si un exemplu in sprijinul afirmatiilor sale. “Ma aflam la Targu-Mures, unde ma interesam de la liderii Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) despre situatia eforturilor pentru autoderminarea secuilor, cand am primit vestea ca Primaria din Targu-Mures nu permite comunitatii maghiare sa serbeze ziua de 20 august, data nasterii regelui intemeietor de stat, Szent Istvan. Autoritatile locale au invocat ca se tem ca maghiarii vor vandaliza piata, confiscata de statul roman de la franciscani si neretrocedata inca”, sustine parlamentarul ungar.

In privinta reorganizarii teritoriale a Romaniei, Gaudi-Nagy Tamas este de parere ca aceasta initiativa trebuie blocata in teritoriile locuite de maghiari, afirmand ca este nevoie de o autonomie pe modelul locuitorilor din Irlanda de Nord sau a celor din Tara Bascilor.

“Comunitatea secuiasca nu mai poate astepta ajutorul politicienilor. Asa cum a anuntat Consiliul National Secuiesc inca din 2011, chiar cu riscul unei opozitii pasnice, este nevoie de o autonomie pe modelul locuitorilor din Irlanda de Nord, celor din Tirolul de Sud sau a celor din Tara Bascilor. Trebuie blocata initiativa abuziva de a reorganiza teritoriile locuite de maghiari. Comunitatea maghiara nu trebuie sa dea inapoi, si, cu respectarea legii, sa serbeze ziua de 20 august. Maghiarii din Targu-Mures si secuii de pe Valea Nirajului au aratat un exemplu de impunere de respect prin opozitia fructoasa dovedita in 1990”, a mai scris Nagy Gaudi-Tamas.

Foto: jobbik.hu