Jobbik nu este implicat in activitatea Guvernului, sustine Ministerul de Externe din Ungaria

romania_ungaria

Ministerul de Externe din Ungaria a raspuns solicitarii facute din partea diplomatiei din Romania si a precizat ca Jobbik este un partid de opozitie care nu are vreo implicatie in activitatea Guvernului, dand de inteles ca pozitia acestuia nu este impartasita si de oficialitatile din Ungaria, transmite Mediafax.

Totodata, diplomatia maghiara a explicat ca nu impartaseste responsabilitatile lui Vona Gabor, presedintele partidului Jobbik si a subliniat ca guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman.

Reamintim ca liderul Jobbik (extrema dreapta), Gabor Vona, a declarat sambata, ca Ungaria ar trebui sa isi asume un conflict daca interesele Ungariei pot fi reprezentate doar in acest mod.

La scurt timp a venit si reactia Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Ministerul a precizat, intr-un comunicat de presa, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile liderului Jobbik  si a mentionat totodata ca “dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei”.

“Ministerul Afacerilor Externe condamna cu fermitate si respinge declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteste faptul ca aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritatile nationale, la fel ca si asa zisele drepturi colective pentru minoritatile nationale, care sunt excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul politic de baza din 1996″, se aratain comunicat.

MAE “reaminteste ca este nevoit sa ia pozitie, in mod public, pentru a doua oara in decurs de o luna, fata de declaratiile unor oficiali ungari facute in contextul unor scoli sau tabere de vara organizate de teritoriul suveran al Romaniei care disoneaza cu Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI”.

“Ministerul Afacerilor Externe asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute la Joseni in cursul zilei de ieri”, conchide comunicatul MAE. Liderul Jobbik, Vona Gabor (foto), a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania”, se mai precizeaza in documentul de presa.

Foto: Antena 3/RTV