Raport de respingere la propunerea ca jocurile de noroc de tip slot machine sa fie legale doar in cazinouri si agentii loto

Jocurile de noroc de tip slot machine, legale doar in cazinouri si agentii loto

UPDATE: Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au adoptat, marţi, raport de respingere a propunerii legislative a o sută de parlamentari, care prevede că jocurile de noroc de tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei Române. 

Comisia juridica a Camerei deputatilor a avizat, marti, favorabil propunerea legislativa a o suta de parlamentari care prevede ca jocurile de noroc de tip slot-machine vor putea sa functioneze legal doar in cazinouri si agentii ale Loteriei Romane. 

Deputatul PSD Cornel Iacoban, unul dintre initiatorii proiectului, a spus ca dependenta de jocuri de noroc, de pacanele, se numeste ludomanie si face “ravagii in Romania”, iar prin acest proiect se incearca restrangerea “pacanelelor”, slot machine doar in spatii conventionale.

“Aceasta dependenta de jocuri de noroc. Aceasta dependenta de «pacanele» se numeste ludomanie in tehnica medicala si face ravagii in Romania, in special in zonele rurale. Sunt copii care nu au varsta de 18 ani, care fara nicio opreliste intra si joaca, pierd bani, sunt oameni mature care intra sa-si cumpere ceva sau intra intr-un bar sa bea o bere si acolo sunt prezente aceste slot machine, aceste «pacanele» care bineinteles, la un moment dat, dau dependenta”, a afirmat Iacoban.

Citeste si: Taxele pentru jocurile de noroc ar putea fi majorate si calculate in euro

Si deputatul PSD Cosmin Nicula a aratat ca intre micsorarea veniturilor bugetare ale unei tari si cresterea starii de sanatate si a starii de bine a populatiei, “nu merita acest pret”.

In replica, deputatul PNL Theordor Nicolescu a aratat ca se incalca libera concurenta si textul este neconstitutional. “Vad ca vreti sa dati doar la cazinouri si la Loteria Romana dreptul la slot machine. Avem un mare scandal cu concesionarea serviciilor Loteriei. Dumeavoastra vreti ca cei care au concesionat serviciile Loteriei sa aiba 80% din piata de slot machine din Romania”, a spus Nicolescu.

Si deputatul PNL Danuț Culețu a spus ca si Internetul poate da dependenta si nu se da o lege care interzice Internetul. “si Internetul poate sa dea dependenta si nu cred ca cineva poate veni cu o lege in privinta interzicerii Internetului. Problema este in alta parte”, a spus Culetu.

In final, Comisia juridica a avizat favorabil acest proiect, comisia de Buget fiind sesizata in fond.

Proiectul a fost respins anterior de Senat, iar Camera este for decizional.

Un grup de 100 de parlamentari a depus, anul trecut, la Parlament propunerea legislativa prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea sa functioneze legal doar in cazinouri si agentii ale Loteriei Romane, initiatorii considerand ca, astfel, se vor reduce cazurile de “ludomanie” si de violenta domestica.

Propunerea legislativa, depusa la 31 martie, prevede ca, pentru jocurile de tip slot-machine, numarul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelasi operator economic este de 50 de aparate, in cadrul aceleiasi locatii sau in locatii diferite. Numarul de slot-machine, pentru fiecare locatie, va fi minimum 2 mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locatiile autorizate pentru activitatea Companiei Nationale Loteria Romana.

Jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate sa functioneze legal doar in cazinouri sau agentii apartinand Loteriei Romane.

Interconectarea mijloacelor de tip slot-machine pentru organizatorii care detin autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc, intr-un sistem de tip jack-pot nu se poate realiza decat in cazul cazinourilor sau agentii ale Companiei Nationale Loteria Romana, orice alta interconectare fiind interzisa