Jocurile Europene Baku 2015: Aur pentru Romania adus de ECHIPA FEMININA DE SPADA; Argint castigat de ECHIPA MASCULINA DE SABIE

ECHIPA FEMININA DE SPADA A ROMANIEI a cucerit medaliile de AUR la Jocurile Europene de la Baku (Azerbaidjan), vineri, dupa ce a invins Estonia in finala, cu scorul de 31-25. Tot ieri, ECHIPA MASCULINA DE SABIE A ROMANIEI a obtinut medaliile de ARGINT, dupa ce a fost invinsa in finala de Italia la o singura tusa, cu 45-44.

Echipa de spada feminin a Romaniei (ANA-MARIA BRANZA, SIMONA GHERMAN, SIMONA POP) a adus a treia medalie de aur a delegatiei Romaniei la Baku.

Finala nu a inceput deloc bine pentru tricolore, Simona Pop pierzand primul duel, cu Irina Embrich (3-5). Simona Gherman a restabilit echilibrul (6-6), dupa confruntarea cu Katrina Lehis. Au urmat doua asalturi in care Branza, Pop, respectiv Kirpu si Lehis nu au riscat si nu s-a reusit nicio tusa. Ana-Maria Branza a adus echipa Romaniei in avantaj, dupa meciul cu Embrich (10-8), Gherman a marit avansul in fata numarului trei mondial (Kirpu), la 10-5, Julia Beljajeva a mai redus din ecart in meciul cu Ana-Maria Branza (10-6). Simona Pop a facut un meci excelent si a dispus cu 6-1 de Kirpu (21-12), iar Gherman a rezistat atacurilor date de Embrich (10-13), Romania castigand clar, cu 31-25.

Meciul cu Estonia a fost o reeditare a finalei de la Campionatele Europene de la Montreux, de la inceputul lunii, cand tricolorele au cucerit aurul in urma unei victorii cu 45-35.

Din pacate, nationala de sabie masculine a Romaniei a avut ghinion in finala cu Italia. Massimiliano Murolo a castigat meciul dupa o tusa reusita din saritura, surprinzandu-l la ultimul schimb pe TIBERIU DOLNICEANU.

Italia a condus Romania (TIBERIU DOLNICEANU, IULIAN TEODOSIU, ALIN BADEA) in cea mai mare parte a finalei, dar tricolorii au fost aproape de medaliile de aur. Murolo a adus Italia in avantaj, dupa prima confruntare, cu Teodosiu (5-2). Dolniceanu a redus din diferenta la duelul cu Alberto Pellegrini (10-8), dupa ce egalase la un moment dat (8-8).

Luigi Miracco a consolidat avantajul italienilor in fata lui Badea (15-12), dar Teodosiu a avut o evolutie remarcabila in fata lui Pellegrini (20-19). Murolo a fost mai bun decat Badea (25-22), dar Dolniceanu a intors scorul in favoarea noastra dupa meciul cu Miracco (30-29). Situatia a ramas neschimbata dupa duelul dintre Pellegrini si Badea (35-34), dar Italia a preluat din nou conducerea in urma confruntarii Miracco — Teodosiu (40-38).

Meciul decisiv, dintre Dolniceanu si Murolo a fost dominat de roman in prima parte, prin patru tuse consecutive, pentru 42-40, dar italianul a reusit trei tuse la rand si a preluat conducerea (43-42). Dolniceanu a reusit sa egaleze de doua ori, dupa ce Murolo a condus, italianul aducand aurul echipei sale gratie ultimei tuse.

Bilantul delegatiei Romaniei la Baku este de 12 medalii, trei de aur, cinci de argint si patru de bronz.

*sursa foto: digisport.ro