JOE BIDEN, la Palatul Victoria: “Romania poate deveni punctul cheie care leaga pietele de energie”

Dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, vicepresedintele SUA Joe Biden a fost primit la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta.

Victor Ponta si Joe Biden au discutat in sediul Guvernului putin peste 60 de minute, dupa care, in jurul orei 13.00, au sustinut o declaratie comuna.

Inainte sa intre intr-o discutie tete-a-tete, Ponta si Biden au condus convorbirile in plenul delegatiilor americana si romana. “Bine ati venit la Bucuresti. Ne bucuram ca sunteti aici”, i-a spus Ponta lui Biden, in debutul convorbirilor in plenul delegatiilor.

Din partea romana au participat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Apararii, Mircea Dusa si ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.

Din partea americana participa insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, despre care premierul i-a spus, glumind, vicepresedintelui american ca este consilierul sau juridic.

La ora 14.15 vicepresedintele SUA va sustine o alocutiune in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. 

Citeste si: JOE BIDEN, LA COTROCENI: AM VRUT SA SPUN PE PAMANT ROMANESC, VOM ONORA ART. 5 DIN TRATATUL NATO. ESTE O OBLIGATIE SACRA

Declaratii Victor Ponta:

“Trebuie reafirmata ideea unui parteneriat strategic de lunga durata intre SUA si Romania. Reafirm angajamentul total de a ne indeplini rolul pe care il avem ca frontiera a NATO si a UE, confruntata cu o situatie fara precedent – provocarile din partea Rusiei.

Prezenta vicepresedintelui Biden este un mesaj nu numai pentru Romania, dar si pentru celelalte tari din regiune.

Am discutat cu vicepresdintele Biden hotararea Guvernului de a-si asuma toate implicatiile pozitiei noastre. Securitatea nu poate fi obtinuta niciodata gratis. Exista un acord ca pana in 2016 Romania sa aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare. De asemenea investiile pe care Romania le-a facut din surse bugetare si sursa privata pentru aparare.

Cresterea economiei ne ofera garantia ca putem fi puternici si putem avea o dezvoltare ulterioara a relatiilor economice. Mi-a facut placere sa-l informez pe vicepresedintele Biden ca Romania are o economie care creste cel mai rapid din UE.

Romania poate fi un exemplu de succes in regiune, de securitate, de colaborare politica, de dezvoltare economica si de functionare a institutiilor democratice.

Am vorbit despre Moldova. Spune de cate ori am ocazia cat de importanta este Moldova. Am multumit pentru sprijinul pe care SUA il acorda pentru ca Romania si romanii sa beneficieze de sistemul de vize. L-am asigurat pe vicepresedintele Biden ca si in acest an si in anii urmatorii Romania va ramane pentru SUA un partener de incredere.”

Vezi aici declaratiile lui Joe Biden de la Baza 90

 Declaratii Joe Biden

“Precizez dedicarea pe care o aratati fata de prietenia romano-americana.

Primul lucru pe care l-am discutat cu premierul Ponta a fost colaborarea dintre SUA si Romania. SUA se dedica cu multa incredere relatiei dintre cele doua tari, sa nu va indoiti despre acest lucru.

Securitatea nationala si cea a energiei sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Presupune ca Rusia sa nu-si foloseasca resursele de energie ca arma. De aceea eu consider ca piata de energie europeana trebuie sa fie sigura, diversa si interconectata.

Noi suntem gata sa va asiguram ajutorul necesar si sa se dezvolte conductele petrolifere din Romania. Romania poate sa asigure solutile de energie pentru tara dumneavoastra, modernizandu-si infrastructua interna poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de energie de la Marea Neagra pana la Europa Centrala si de Est.

Suveranitatea Romaniei este bazata pe dezvoltarea sa economica.

Romania reprezinta un foarte bun aliat, prieten si partener. Nu este situatia in care se afla acum mai mult de 10 ani in trecut. Ceea ce conteaza este ceea ce putem face impreuna pentru a intari colaborarea dintre tarile noastre.

Binecuvantez Romania si poporul roman, binecuvantez america si trupele noastre!”

Citeste aici ce i-a spus Basescu lui Biden