JOE BIDEN pleaca in Cipru pentru a discuta despre reunificare si tensiunile dintre Washington si Moscova

Vicepresedintele american Joe Biden este asteptat in Cipru, miercuri, pentru discutii dominate de negocierile de pace in insula divizata si despre tensiunile dintre Washington si Moscova, pe fondul crizei ucrainene.

Masuri de securitate consolidate au fost intreprinse pentru cea de-a doua vizita a unui vicepresedinte american in insula de la sosirea lui Lyndon Baines Johnson in 1962, la doi ani dupa independenta acestei fostei colonii britanice.

Problema sanctiunilor europene impotriva Rusiei, pe fondul crizei ucrainene, ar trebui discutata in timpul vizitei lui Biden in aceasta tara membra a Uniunii Europene din 2004, dar apropiata istoric de Moscova.

Energia va fi, de asemenea, pe agenda discutiilor, importante rezerve de gaz descoperite recent in largul insulei atrag atentia UE, care incearca sa isi reduca dependenta de gazul rusesc.

Biden se va intalni joi cu presedintele cipriot grec Nicos Anastasiades si omologul sau cipriot turc Dervis Eroglu la Nicosia, ultima capitala divizata a Europei, pentru a discuta despre negocierile desfasurate sub egida ONU in vederea unei reunificari a insulei divizate.

Citeste si: BIDEN, in fata intregii clase politice: Romania trebuie sa lupte in continuare impotriva coruptiei

Nu se stie daca Biden se va intalni cu cei doi presedinti impreuna sau separat.

Ciprul este impartit in doua de la invazia partii de nord de catre Turcia in iulie 1974, ca reactie la o lovitura de stat comisa de nationalistii ciprioti greci pentru alipirea insulei la Grecia.

O prima tentativa de reunificare a esuat in 2004 – cipriotii greci refuzand conditiile prin referendum – iar negocierile sub egida ONU au ramas fara rezultat, dupa care au fost intrerupte in 2012.

Discutiile directe intre nord si sud au fost reluate la 11 februarie sub egida ONU si gratie sprijinului Statelor Unite. Presa cipriota a anuntat ca Biden se va intalni cu Eroglu in partea de nord a insulei, in Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscuta doar de Turcia).

Vicepresedintele va incuraja masurile care vizeaza restaurarea increderii intre cele doua parti ale insulei, potrivit agentiei de presa oficiale cipriote CNA. Una dintre aceste masuri ar fi autorizarea expertilor de a merge la Varosha, fost centru comercial si turistic din estul insulei aflat sub administratia turca.

Citeste si: JOE BIDEN, LA COTROCENI: AM VRUT SA SPUN PE PAMANT ROMANESC, VOM ONORA ART. 5 DIN TRATATUL NATO. ESTE O OBLIGATIE SACRA

Rolul jucat de Moscova in Ucraina va plana fara indoiala asupra acestei vizite care are loc, potrivit unui oficial de rang inalt american, “intr-un moment complicat si dificil pentru Europa”. Problema noilor sanctiuni europene impotriva Moscovei este un subiect foarte sensibil la Nicosia, unde depozitele investitorilor rusi in bancile cipriote reprezinta miliarde de euro.

Guvernul de la Nicosia si-a exprimat ostilitatea fata de sanctiunile economice impotriva Rusiei, care “ar distruge economia” tarii in convalescenta dupa o grava criza financiara, potrivit ministrului cipriot al Afacerilor Externe, Ioannis Kasoulides.

Biden a subliniat inaintea vizitei sale ca Washingtonul “stie” si “intelege vulnerabilitatea Ciprului fata de activitatile economice si presiunile ruse”.

El a mentionat, de asemenea, ca cipriotii au acceptat recent sanctiuni suplimentare impotriva Moscovei in cadrul Uniunii Europene.

Dar el a adaugat ca in cazul unor noi sanctiuni – si Washingtonul a amenintat deja Moscova cu masuri suplimentare daca Rusia incearca sa perturbe alegerile ucrainene prevazute pentru aceasta saptamana – ar putea fi gasita o solutie pentru a nu “aduce prejudicii” Ciprului.

Rezervele de gaz neexploatate ale insulei ar urma sa fie un alt punct-cheie de discutii, UE cautand alternative la gazul rusesc, care acopera un sfert din nevoile sale, si de care Moscova se foloseste ca mijloc de presiune.

Recenta descoperire a unor importante rezerve de gaz in largul Ciprului a redat speranta economiei insulei si accelereaza negocierile de pace intre nord si sud.

Turcia vecina reprezinta in acelasi timp un potential client important si un punct de trecere privilegiat catre Europa – dar imposibil fara un acord care sa puna capat diferendului cu Ciprul.