JOE BIDEN, la Cotroceni: Am vrut sa spun pe pamant romanesc, vom onora art. 5 din tratatul NATO. Este o obligatie sacra

Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri dimineata, la Palatul Cotroceni, pe vicepresedintele SUA, Joseph Biden, aflat in vizita oficiala in Romania. Basescu l-a salutat pe Biden, care i-a spus presedintelui: “Nu ne-am mai vazut demult”. 

De asemenea, vicepresedintele american i-a spus sefului statului ca se bucura sa il vada. Cei doi au intrat apoi la o runda de convorbiri tete-a-tete, urmand ca dupa aceasta intalnire sa aiba loc o a doua, de data aceasta alaturi de delegatiile oficiale ale celor doua state. 

Traian Basescu si Joe Biden au sustinut o declaratie comuna in gradina Palatului Cotroceni, putin dupa ora 11.00, iar la ora 14.15 vicepresedintele SUA va sustine o alocutiune in Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. La Palatul Cotroceni au fost prezenti ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, precum si secretarul de stat Bogdan Aurescu.  De la Palatul Cotroceni, Joe Biden a plecat catre Palatul Victoria, unde se va intalni cu premierul Victor Ponta.

Traian Basescu a declarat ca a discutat cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, despre nevoia ca Romania sa isi consolideze statul de drept, ca premisa a realizarii la parametrii maximi a parteneriatului cu Statele Unite ale Americii. La randul sau, Joe Biden a declarat ca a discutat cu presedintele roman problemele de securitate din regiune si situatia din Ucraina, avertizand ca in situatia in care Rusia va submina alegerile de duminica din Ucraina, se vor aplica sanctiuni mai dure.

“In ceea ce priveste agresiunea din Crimeea, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania face parte din NATO. Am discutat probleme de securitate din regiune si situatia din Ucraina. Apreciem ceea ce a facut guvernul Ucrainei in special reforma constitutionala. Duminica sunt alegeri, e o posibilitate pentru ucraineni sa hotarasca viitorul lor. Toate tarile din Europa trebuie sa-si foloseasca influenta pentru a crea un mediu pozitiv astfel ca ucrainenii sa voteze liber. Daca Rusia submineaza alegerile din Ucraina vom aplica sanctiuni mai puternice Rusiei si vom reinvesti si mai puternic in alianta NATO. Am vorbit despre eforturile SUA-NATO de a ridica prezenta aeriana, militara si terestra in statele Europei de Est, Romania contribuie la asta. Sprijinim intentia comandamentului suprem al Europei, am desemnat strategis a ajute NATO sa-si indeplineasca tinta. Este o sansa pentru poporul d-stra sa-si traiasca viata in demnitate, libertate si prosperitate”, a declarat Joe Biden.

Vicepresedintele american a vorbit si despre lupta impotriva coruptiei, pe care a catalogat-o ca pe o forma de patriotism. El a adaugat ca presedintele SUA si poporul american apreciaza eforutile Romaniei de a proteja statul de drept si a atras atentia cat de importanta este libertatea astfel ca cetatenii sa stie ca vocile lor vor fi auzite de guvern si ca sunt protejati de justitie.

“In calatoriile mele de-a lungul anilor din America Latina, Orientul Mijlociu si Europa, am vazut tari care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit sa lupte sa-si reia viitorul din mana grupurilor de interes. Asa cum am vazut la Maidan, cei care nu fac asta, nu vor reusi sa performeze in economia mondiala, este o chestiune de suveranitate, independenta si securitate nationala. Coruptia suge din puterea natiunii, e o alta forma de tiranie. Lupta impotriva coruptiei este patriotism. Eu, presedintele SUA si poporul american apreciem eforturile dumneavoastra de a proteja statul de drept, este important pentru libertatea d-stra si pentru vietile cetatenilor care au dreptul sa stie ca vocile lor vor fi auzite de guvern, ca firmele vor putea concura fara mita si ca nimeni nu este deasupra legii. Suntem prieteni, avem multe lucruri de facut impreuna, toate acestea le-am facut astazi. Alianta noastra este puternica si datorita dumneavoastra si sunt onorat sa fac aceasta vizita pentru o alianta si mai puternica. Viitorul este al nostru. Stiu ca mandatul dansului se termina inaintea mandatului meu, Dumnezeu sa protejeze Romania, America si trupele noastre”, a mai spus Biden.

DECLARATII LIVE TEXT:

DECLARATII TRAIAN BASESCU:

– Astazi am avut o intalnire extrem de importanta cu domnul Biden, in care am discutat principalele subiecte de pe agenda bileterala si regionala. Afirm ca dupa intrarea Romaniei in NATO si UE parteneriatul strategic cu SUA este a treia realizare politica de dupa Revolutie. Salutam angajamentul ferm al SUA pentru art. 5 al Tratatului. Am discutat despre nevoia ca in Romania sa consolidam statul de drept, ca o premiza a avansului in realizarea la parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA. In discutii am multumit vicepresedintelui Biden pentru reactia imediata pe care a avut-o SUA in conflictul Ucrainei si anexarii Crimeei prin suplimentarea de forte aeriene, navale si terestre care sa fie gata sa participe la orice fel de misiune, in mod deosebit de descurajare a apetitului Rusiei de a redevni URSS. Este o reconfirmare si o proba a faptului ca SUA isi respecta cuvantul.

– Am discutat despre vulnerabilitatile rceate la Marea Neagra, tematica viitorului summit NATO. O mare vulnerabilitate a fost analizata, anume dependenta energetica exagerata de gazele din Rusia. Am facut o scurta trecere in revista a cresterii foarte puternice a investitiilor americane in Romania, care au creat zeci de locuri de munca.

DECLARATII JOE BIDEN

– Este o deosebita placere sa ma intorc in Romania. Va multumesc pentru sfatul sincer si substantial de-a lungula nilor si angajamentul pentru parteneriat. De fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresul facut de tara d-stra.

– In 2014 se implinesc 10 ani de cand Roimania a intrat in NATO. Din 1999 am incercat sa va introduc in NATO si daca ar fi fost dupa mine ar fi fost a 15-a aniversare. Am avut sperante mari pentru Romania ca aliat si aceste sperante au fost confirmate. Romanii au fost alaturi de noi in Balcani, Iraq si Afganistan. Aproape o mie de militari romani servesc in Afganistan, toti plini de curaj si fara rezerve. Ati oferit o zona de tranzitie pentru a ne ajuta sa ne retragem fortele din Afganistan. V-ati angajat imediat in abordarea privind scutul de aparare acum 5 ani, suntem pe drumul cel bun si vom deschide situl de amplasare a sistemului antiracheta de la Deveselu.

– SUA apreciaza alianta cu d-vs. Unul dintre motivele pentru care am venit aici a fost ca sa stau pe pamant romanesc si de aici sa spun ce nu poate fi repetat destul: vom onora art. 5 din tratatul NATO, este o obligatie sacra, sa nu aveti nicio indoiala asupra acestui lucru. Noi ne protejam unii pe altii.

– In ceea ce priveste agresiunea din Crimeea, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania face parte din NATO. Am discutat probleme de securitate din regiune si situatia din Ucraina. Apreciem ceea ce a facut guvernul Ucrainei in special reforma constitutionala. Duminica sunt alegeri, e o posibilitate pentru ucraineni sa hotarasca viitorul lor. Toate tarile din Europa trebuie sa-si foloseasca influenta pentru a crea un mediu pozitiv astfel ca ucrainenii sa voteze liber. Daca Rusia submineaza alegerile din Ucraina vom aplica sanctiuni mai puternice Rusiei si vom reinvesti si mai puternic in alianta NATO. Am vorbit despre eforturile SUA-NATO de a ridica prezenta aeriana, militara si terestra in statele Europei de Est, Romania contribuie la asta. Sprijinim intentia comandamentului suprem al Europei, am desemnat strategis a ajute NATO sa-si indeplineasca tinta. Este o sansa pentru poporul d-stra sa-si traiasca viata in demnitate, libertate si prosperitate.

– In calatoriile mele de-a lungul anilor din America Latina, Orientul Mijlociu si Europa, am vazut tari care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit sa lupte sa-si reia viitorul din mana grupurilor de interes. Asa cum am vazut la Maidan, cei care nu fac asta, nu vor reusi sa performeze in economia mondiala, este o chestiune de suveranitate, independenta si securitate nationala. Coruptia suge din puterea natiunii, e o alta forma de tiranie. Lupta impotriva coruptiei este patriotism. Eu, presedintele SUa si poporul american apreciem eforutile d-stra de a proteja statul de drept, este important pentru libertatea d-stra si pentru vietile cetatenilor care au dreptul sa stie ca vocile lor vor fi auzite de guvern, ca firmele vor putea concura fara mita si ca nimeni nu este deasupra legii. Suntem prieteni, avem multe lucruri de facut impreuna, toate acestea le-am facut astazi. Alianta noastra este puternica si datorita d-stra si sunt onorat sa fac aceasta vizita pentru o alianta si mai puternica. Viitorul este al nostru. Stiu ca mandatul dansului se termina inaintea mandatului meu, Dumnezeu sa protejeze Romania, America si sa protejeze trupele noastre.

UPDATE ora 11.06: Declaratiile comune anuntate la ora 10.45 sunt  intarzaiate de discutiile tete-a-tete.  

UPDATE ora 09.42: JOE BIDEN a ajuns la aceasta ora la Palatul Cotroceni, el fiind primit de presedintele Romaniei Traian Basescu. Ceva mai tarziu urmeaza a se intalni si cu premierul Victor Ponta.

 In discursul sustinut la Baza 90, Joe Biden a precizat ca agresiunea Rusiei in Crimeea aminteste de ce este necesar NATO, aratand ca Moscova a violat “principiul fundamental” ca granitele Europei nu trebuie schimbate cu forta armelor.

“Agresiunea din Crimeea, la mai putin de 250 km de teritoriul romanesc, de frontiera NATO, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania apartine de NATO. Ceea ce a facut Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar si principiul fundamental pentru care am luptat in secolul XX si pe care credeam ca l-am stabilit clar: granitele Europei nu trebuie sa mai fie niciodata schimbate cu forta armelor. De aceea, noi continuam sa condamnam ocuparea ilegala a Crimeei de catre Rusia”, a spus Biden, la sosirea in Romania.

Vezi aici declaratiile facute de Joe Biden la Baza 90

Joe Biden a a aratat ca daca actiunea Rusiei de “destabilizare” a Ucrainei va continua, vor fi impuse costuri mai mari Rusiei. “Dar strategia noastra este mai mult decat a impune costuri. Este despre a investi si a revitaliza NATO”, a adaugat oficialul american.

Basescu si Biden se intalnesc, miercuri, la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu il primeste miercuri, la Palatul Cotroceni, pe vicepresedintele SUA, Joseph Biden, aflat in vizita oficiala in Romania, informeaza Administratia Prezidentiala.

Citeste si: Vicepresedintele SUA isi incepe, marti, vizita in Romania

Potrivit sursei citate, seful statului il va primi pe vicepresedintele SUA miercuri, la ora 9,25, urmand ca ulterior sa aiba convorbiri tete-a-tete si convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Cei doi oficiali vor sustine de la ora 10,45 o declaratie de presa comuna. De asemenea, de la ora 14,15 vicepresedintele SUA va sustine o alocutiune la Palatul Cotroceni.