JOE BIDEN: SUA sustin UCRAINA in fata unor “amenintari umilitoare”

Statele Unite “sustin Ucraina” in eforturile vizand pastrarea unitatii tarii si in fata unor “amenintari umilitoare” cu care se confrunta Kievul, a declarat vicepresedintele american JOE BIDEN, intr-o intalnire cu deputatii ucraineni.

Joe Biden a apreciat ca alegerile prezidentiale prevazute pentru 25 mai “vor reprezenta cel mai important scrutin din istoria UCRAINEI”.

“Va confruntati cu probleme foarte dificile si cu amenintari umilitoare, dar aveti posibilitatea de a crea o UCRAINA unita”, a afirmat vicepresedintele american.

“Nu sustinem ca avem toate raspunsurile pentru problemele voastre, dar suntem alaturi de voi”, a subliniat vicepresedintele JOE BIDEN.

Aflat in vizita la Kiev, vicepresedintele american a avut o intrevedere cu presedintele interimar OLEKSANDR TURCINOV si cu premierul ARSENI IATENIUK.

El a asigurat, de asemenea, Kievul ca Washingtonul va ajuta economia ucraineana, care se confrunta cu o recesiune profunda, in urma prabusirii productiei si a monedei nationale.

Citeste si: FOTOGRAFII care arata legatura dintre Rusia si “separatistii” ucrainieni

Un oficial din delegatia SUA la Kiev a declarat ca obiectivul vizitei este in special sustinerea indemnului privind “aplicarea urgenta” a acordului semnat joi la Geneva intre ucraineni, rusi si occidentali. Textul prevede in special dezarmarea gruparilor ilegale si evacuarea institutiilor oficiale, atat de catre sustinatorii proccidentalilor de la Kiev, cat si de catre separatistii din estul tarii.

Intre timp, separatistii si-au extins controlul in orasul Kramatorsk, unde au ocupat sediul politiei, in conditiile in care actiuni in forta au avut loc si in Slaviansk si Donetk, capitala “republicii” autoproclamate.

Washingtonul considera ca Rusia se afla in spatele revoltelor din est si ameninta Moscova cu aplicarea sanctiunilor economice.

De altfel, inaintea de sosirea vicepresedintelui american la Kiev, secretarul de stat JOHN KERRY si omologul sau rus SERGHEI LAVROV s-au acuzat reciproc de lipsa unor actiuni in vederea aplicarii acordului de la Geneva.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN a semnat un DECRET de REABILITARE a TATARILOR din CRIMEEA

Seful diplomatiei americane a cerut Rusiei adoptarea unor “masuri concrete” si in special sa-i determine pe separatisti sa evacueze institutiile ocupate ilegal, a anuntat Jennifer Paski, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat.

In replica, ministrul rus de Externe, SERGHEI LAVROV, a declarat ca Washingtonul ar trebui sa convinga Kievul sa-si respecte angajamentele si sa-si foloseasca influenta pentru a evita “un conflict sangeros”.

Rusia denunta faptul ca centrul Kievului este in continuare ocupat de manifestanti, in special din grupari nationaliste, care au protestat pana la demiterea presedintelui VIKTOR IANUKOVICI.

Sursa foto: obiectiv.info